Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glattcelle for lovlig jakt

Økokrim kunne med en telefon til 
Statens naturoppsyn funnet ut at Odd Arne Ås ikke hadde gjort noe galt. Den telefonen tok de ikke.

I april gikk Økokrim til aksjon og arresterte 12 jegere i Hedmark, siktet for ulovlig ulvejakt. En av dem var Odd Arne Ås, som ble siktet for å felle en ulv ulovlig. Først etter at Ås hadde sittet tre dager på glattcelle fant Økokrim ut at det ikke var ulovlig å felle ulven. Hadde Økokrim spurt Statens naturoppsyn ville Ås sluppet opplevelsen.

Økokrim på jegerjakt

70 politifolk gikk til aksjon 8. april i år og arresterte 12 jegere.

Brukte den såkalte «Mafiaparagrafen», Straffelovens paragraf 60 A, og brukte telefonavlytting under etterforskingen i forkant av pågripelsene.

Siktelsen mot en av de tolv ble frafalt med begrunnelse om at det ikke forelå noe straffbart forhold etter å ha sittet tre dager på glattcelle.

Beslutning om tiltale mot de andre elleve jegerne blir kjent over sommeren.

– Vi visste at han var en lovlig lisensjeger, men det var noe med stedsnavnene. Vi trodde ulven var felt utenfor området man kan drive lisensjakt. Det var den ikke, sier Tarjei Istad, førstestatsadvokat ved Miljøavdelingen i Økokrim.

Mye ressurser

I forkant hadde Økokrim brukt telefonavlytting mot både Ås og de andre som ble arrestert.

– Dere brukte telefonavlytting under denne etterforskingen, hvordan er det mulig at Økokrim ikke undersøkte om det i det hele tatt var ulovlig å felle ulven?

– Vi kunne ikke avhøre vitner under etterforskingen, sier Istad.

– Men her ville det vel holdt med en telefon til Statens Naturoppsyn, de jobber jo også for staten. Kunne dere ikke ringt dem?

– Vi snakket ikke med dem. Vi tok ikke sjansen på å gå ut med noe under etterforskingen, svarer Istad.

Ås ble sluppet fri, og siktelsen henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold». Dette er så langt politiet kan gå i å renvaske en siktet

Lett å oppklare

Statens Naturoppsyn er trolig det stedet i Norge det er mest informasjon om lovlig rovdyrjakt. Seniorrådgiver Lars Gangås har vært ute i felt og tatt bilde av Odd Arne Ås på helt lovlige rovdyrjakter før.

– Vi har oversikt over alle lovlig felte rovdyr i Norge, så det ville vært lett for oss å svare på om dette var en lovlig felling eller ikke, sier Lars Gangås.

– Politiet gikk ikke til dere fordi de var redd for lekkasjer. Tror du det ville blitt lekket ut dersom de hadde spurt dere?

– Jeg tror ikke det ville skjedd. Det er en vurdering politiet gjorde, så det får de svare for. Jeg skjønner jo politiet, jo flere som vet noe jo større sjanse er det for at ting lekker ut, svarer Gangås.

Erstatning

«Vi trodde ulven var felt utenfor området man kan drive lisensjakt. Det var den ikke.»

Annonse

Økokrim har tidligere sagt til NRK at Odd Arne Ås bør få erstatning.

– Etter vår mening har han krav på oppreisning. Vi har ikke tatt stilling til beløp. Saken er nå videresendt til sivilrettsforvaltningen, og vil bli behandlet der, sa førstestatsadvokat Tarjei Istad i Økokrims miljøseksjon til NRK.

Preget

Odd Arne Ås er glad han er sjekket ut av saken, men er fortsatt preget av behandlingen han fikk. Særlig telefonavlyttingen henger ved.

– Før tullet jeg mye når jeg snakket i telefon, det er det slutt på nå. Jeg tenker hele tiden på at det kan sitte noen andre enn den jeg snakker med å høre på, sier han.

Han er heller ikke fornøyd med måten politiet har behandlet ham på etter at han ble sluppet fri.

– Jeg skjønner jo at de har en jobb å gjøre. Men de har behandlet meg som om jeg var skyldig hele tiden. Det har egentlig ikke endret seg, det er ingen som har bedt meg om unnskyldning i etterkant, sier Ås.

Ingen av de andre siktede har ennå blitt tiltalt.

– Det vil komme som en samlet pakke over sommeren, sier Tarjei Istad i Økokrim.

– Vil alle de elleve som er igjen bli tiltalt, eller kan flere av siktelsene bli frafalt?

– Det vil jeg ikke kommentere nå. Det skal de få vite på ordentlig måte, og ikke via media, sier Istad.

Lettet: Odd Arne Ås er fornøyd med at han er sjekket ut av saken, men fortsatt preget av behandlingen han fikk. Foto: Privat

Neste artikkel

Ny lekkasje: Banker har varslet om en rekke mistenkelige transaksjoner sluset gjennom DNB-kontoer