Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gjeter skjøt bjørn innenfor rovdyrgjerde

En gjeter skjøt en bjørn innenfor det rovdyravvisende gjerde rundt sauebeite i Lierne i Trøndelag.

Dette er ikke bjørnen som gjeteren skjøt, men den Statens Naturoppsyn felte en uke før i samme område. Foto: SNO

Det er den andre gangen en bjørn blir skutt innenfor det rovdyravvisende gjerdet. For en uke skjøt Statens Naturoppsyn (SNO) ei binne i samme område.

– Gjeteren som voktet sauene var nødt til å skyte da saueflokken kom med bjørnen i helene, sier sauebonde Oddmund Bergvik til Trønder-Avisa.

Passet på sauene

Han og andre gjetere har voktet området etter at det ble funnet nye sauekadavre etter at binna ble felt forrige uke.

– Ja, nå driver vi og gjeter bjørnen og passer på i tilfelle den skulle angripe flere sauer, sa Bergvik til Nationen fredag formiddag.

Annonse

Myndighetene varslet Bergvik om at han kunne bli bedt om å sauene ut av gjerdet, slik at de strømførende stengene kunne legges ned, og bjørnen gå ut på egen hånd.

I stedet ble bjørnen altså skutt.

– Etter loven

Bergvik forteller at bjørnen som ble skutt av gjeteren er hentet av politiet.

– Alt er gjort etter lovens bokstav. Vi har gjort det vi kunnet når vi gjetet. Vi tenkte allerede på mandag å dele gjerdet i to og gjerde inn bjørnen for seg selv, men nå ble det som det ble, sier Bergvik til Trønder-Avisa.

Bonden hadde ikke fellingsløyve på bjørnen, men naturmangfoldslovens paragraf 17a sier: «Eieren, eller en som opptrer på vegne av eieren, kan avlive rovdyr som befinner seg i rovdyrsikkert hegn når avliving må anses påkrevd for å fjerne en aktuell og betydelig fare for skade på produksjonsdyr eller hund. Hegnet må tilfredsstille kravene til rovdyrsikkert hegn fastsatt av myndigheten etter loven».

Neste artikkel

Mer ulvebråk på trappene