Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Demonstrerer mot rovdyrpolitikken

Tirsdag kveld demonstrerer folk mot rovdyrpolitikken i Oslos gater. Dette er hva som har skjedd.

Ulvedemonstrasjon i Oslos gater mot rovdyrpolitikken til regjeringa.

Tirsdag er Oslos gater mellom Youngstorget og Stortinget fylt med demonstranter og fakler, hvor folk ønsker å vise sin misnøye mot regjeringens rovdyrpolitikk. Blant annet er det mange fra Innlandet som har tatt turen inn til hovedstaden.

– Det er 770 fra Hedmark og 300 fra Oppland som er forhåndspåmeldt på busser til Oslo, sa Kristina Hegge leder i Oppland Bondelag til NRK tidligere i dag.

Det er Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk som sammen med Naturbruksalliansen står bak demonstrasjonen i Oslo tirsdag kveld.

– Ola må gå, ta med Erna óg, ropte blant annet demonstrantene og henviste til Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og statsminister Erna Solberg. Demonstrantene mener regjeringen ikke følger Stortingets vedtak, kjent som rovdyrforliket.

Regjeringa sa ja til å skyte ut Slettåsflokken, men ikke Mangen og Hobøl-flokkene innenfor ulvesona.

Under er en oppsummering av noe av de viktigste tingene som har skjedd innen rovdyrforvaltningen den siste tiden.

* Regjeringens vedtok 17. desember å tillate ulvejakt innenfor skjermingssonen for første gang etter at denne ble etablert i 2004. Det dreier seg om inntil tre dyr i den såkalte Slettås-flokken. I alt 29 ulv ble vedtatt felt.

Annonse

* Rovviltnemndene hadde foreslått å skyte 43 ulver i årets lisensjakt, blant dem tre flokker innenfor ulvesonen.

* To ulver i Slettås-flokken ble felt 1. januar, samme dag som jakta startet. Det er usikkert om det er en tredje ulv i denne flokken, men jakta kan bli tatt opp igjen om det blir oppdaget spor.

* Norsk ulvepolitikk vekker sterke følelser, og begge parter mobiliserer nå politisk.

* Ulvemotstanderne reagerer på at antallet ulv vedtatt felt er lavere en anbefalingen fra rovviltnemnda, og mener det er nødvendig å avlive ulv i ulvesonen for å komme ned mot det bestandsmålet Stortinget har satt.

* Miljøorganisasjonene mener på sin side det er uakseptabelt at regjeringen nå åpner for å felle ulv innenfor området der myndighetene har bestemt at rovdyrene skal ha lov til å etablere seg.

* Dyrevernsorganisasjonen NOAH har tatt Klima- og miljødepartementet til retten på grunn av vedtaket om å felle ulv innenfor ulvesonen. Organisasjonen mener vedtaket er ugyldig, og ba også byfogden i Oslo om å sette foten ned for ytterligere jakt i ulvesonen inntil domstolen har vurdert om vedtaket er gyldig. Byfogden i Oslo avviste 3. januar NOAHs krav.

Neste artikkel

Ulvejakt: Sparte en halv million på samjagde svensker