Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forsikringsselskap betaler årlig for kyr som dør etter å ha spist søppel

Forsikringsselskap utbetaler hvert år erstatning til bønder som har mistet dyr som følge av fremmedlegemer i fôret.

Kua til Rutt Gustavsen som måtte avlives etter å ha fått i seg aluminium i 2016. Foto: Privat
Kua til Rutt Gustavsen som måtte avlives etter å ha fått i seg aluminium i 2016. Foto: Privat

Bonde Tormod Nilsen fant en av kuene si dødelig syk, etter at den mest sannsynlig fikk i seg aluminiumsbiter fra øl- eller brusbokser.

Han har ingen forsikring som dekker tapene, og mener forsikring som vil dekke Kvast er for dyr.

– Det er så dyrt med sånn forsikring at vi har latt være å tegne en slik avtale, sier han.

Varierende pris

Når vi spør forsikringsselskapene om prisen på forsikringen, er det ikke så enkelt å få et godt svar. Grunnen er at det er mange variabler som vil avgjøre prisen. Melkekvote, type husdyr og hvor man bor er med på å sette prisen. Både Landkreditt og Gjensidige har også en egenandel bonden må betale, før man eventuelt får ut forsikringssummen.

– Hvis første skade i et forsikringsår er at ei ku har fått i seg Kvast, vil det for de fleste innebære at egenandelen er høyere enn det dette tapet representerer. Når egenandelen først er oversteget, dekkes skader deretter uten fradrag, sier Eklo i Gjensidige.

I IF forsikring får man utebalt uten egenandel. Informasjonsdirektør Jon Berge er enig i at dersom man kun er ute etter å forsikre mot Kvast, kan forsikringen oppleves som kostbar.

– Det kan nok stemme. Dersom dette er noe man skal forsikre for kan det nok oppleves som kostbart, sier han.

Tormod Nilsen måtte avlive en av kuene sine, fordi den mest sannsynlig hadde fått i seg alluminium. Foto: Privat
Tormod Nilsen måtte avlive en av kuene sine, fordi den mest sannsynlig hadde fått i seg alluminium. Foto: Privat
Annonse

Jevnt antall tilfeller

– Kvast er et problem vi er godt kjent med, dessverre. Det er absolutt på sin plass med en oppfordring til folk. Det du kaster ut av bilvinduet eller hiver fra deg når du er ute og går, havner fort i magen på dyr, enten det er husdyr eller ville dyr, sier Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Han forteller at husdyrforsikringen til Gjensidige vil dekke eventuelle skader som følge av Kvast. Det samme gjelder hos Fremtind forsikring som eies av Sparebanken 1 og DNB, IF Forsikring og Landkreditt Forsikring.

– Hvert år har vi skadesaker som følge av at enkelte dyr, først og fremst storfe, dør eller må avlives som følge av Kvast, forteller Linda Stubsjøen, leder for landbruk i Landkreditt.

Hun forteller at forsikringsselskapet har hatt et jevnt antall tilfeller av erstatninger som følge av kvast de siste årene.

– Det er en del tilfeller hvert år. Vi håper at bevissthet rundt dette i befolkningen vil føre til mindre forsøpling også i beiteområder, da dette kan være direkte livstruende for dyra, i tillegg til den belastningen det er for dyreeier, sier Stubsjøen.

«Det du kaster ut av bilvinduet eller hiver fra deg når du er ute og går, havner fort i magen på dyr.»

Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef Gjensidige.

Over tusen tilfeller i året

Tall fra Tine viser at i overkant av tusen kuer hvert år blir diagnostisert med at de har blitt syke eller har dødd etter å ha fått i seg fremmedlegemer gjennom fôr, også kalt Kvast.

Blant det som byr på problemer er øl- og brusbokser av aluminium som ligger langs veien, og som til slutt ender opp i fôret til dyrene.

– Når dette kommer inn i fôret og spises av dyr, kan det gi store lidelser og død, sier Eklo i Gjensidige.

Neste artikkel

Legger byggeplanene på vent med dagens økonomi i jordbruket