Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forretningsmann vil fly 4000 kyr til Qatar

Etter at nabolandene boikottet Qatar, prøver en forretningsmann på kreative løsninger for å sikre nok melk til markedet.

Et fly fra Qatar Airways på flyplassen i Doha 6. juni. Foruten å være et kjent passasjerflyselskap, har det også mange transportfly. Foto: Hadi Mizban / TT / NTB scanpix

Forrige øke brøt blant annet Saudi-Arabia, Forente Arabiske Emirater, Bahrain og Egypt bånd til nabolandet Qatar, etter lengre tids anspent forhold. De arabiske statene mener Qatar blander seg i deres interne anliggende, har altfor vennlig tone med Iran, og at de støtter internasjonal terror.

Qatar avviser påstandene, blant annet ved å påpeke at USA har sin største militærbase i Midtøsten der, Al Udeid flybase.

Det hjelper ikke, og Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har instruert havnene og transportagenter til å ikke ta imot skip eid av qatarske bedrifter eller privatpersoner.

Samtidig har Saudi-Arabia, er det eneste fastlandet Qatar grenser til, stengt grensen og innført flyforbud for fly som skal til Qatar. Tidligere kom det meste av melken fra Saudi-Arabia.

Qatar er en halvøy sårbart plassert midt i Persiabukta, med Saudi-Arabia, øystaten Bahrain, og Iran på andre siden av bukta, som nærmeste naboer.

Kyr fra Australia og USA

Nå har den qatarske forretningsmannen og gårdbrukeren Moutaz Al Khayyat iverksatt tiltak for å forhindre mangel på fersk melk.

Han er sauebonde og ville ekspandere med melkeproduksjon i september, men nå er det ingen tid å miste. Derfor skal han hente 4000 kyr med fly til ørkenen for å starte opp med produksjonen. Det melder Bloomberg.

Qatarere på shopping på et marked i Doha, Qatar. Foto: TT / NTB scanpix

Qatar Airways er det femte største lufttransportselskapet i verden. Flyene skal hente drektige kyr fra Australia og USA, som skal kalve og produsere melk. Gården er ventet å sørge for 30 prosent av melkebehovet i landet med 2,2 millioner mennesker, innen utgangen av juli.

Annonse

– Ingen føler en krise i det daglige liv i Qatar, sier Al Khayyat til Bloomberg. – Regjeringen jobber hardt for å sørge for at boikotten har ingen effekt, sier han.

– Dette er en motstandserklæring. Vi trenger ikke andre, sier 40 år gamle statlig ansatte Umm Issa til Bloomberg.

– Vår regjering har sørget for at det ikke er krise. Ingen vil dø av sult, sier han.

Koster 670 millioner

Det skal dreie seg om kurasen Holstein. For å transportere de 600 kilo tunge dyrene, er det anslått 40 til 60 flyturer. Siden Saudi-Arabia og nabolandene har stengt luftrommet, må flyene fly en omvei over iransk og omansk luftrom.

På grunn av dette har transportutgiftene økt fra 120 til 670 millioner kroner, uten at forretningsmannen bryr seg nevneverdig om det.

Fra før flyr landet andre landbruksvarer fra Tyrkia og frukt og grønnsaker fra Iran. Myndighetene har også oppfordret innbyggere til å begynne å dyrke mat selv.

Alle fly til og fra Qatar må gjennom en stram korridor over Iran, ettersom andre land har stengt luftrommet. Foto: TT / NTB scanpix

Neste artikkel

Bitter Twitter-krangel etter omstridt matrapport