Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Følg lamming direkte på nationen.no

Anita og Stig Bjerkaas Hindseth i Oppdal åpner fjøsdørene for Nationens lesere under lamminga.

Allerede som 16-åring, i 1985, overtok Anita gården etter besteforeldrene. I 2011 bygde hun og mannen nytt fjøs med plass til både storfe og sau.Gårdbrukerparet har flere års erfaring med kameraovervåkning i fjøs, men tester i år for første gang slikt utstyr i forbindelse med lamming.

Live-bildene fra fjøset gjør at vi andre også kan følge med på lamminga. 300 søyer vil starte å lamme rundt 1. mai.

Se livstreamingen fra fjøset øverst i saken!

- Flesteparten av søyene har nok lammet ved 17. mai-tider. Vi skal gjøre vårt beste for at folk skal få med seg lamminga, sier Anita, som synes det er stas å kunne åpne fjøsdørene for leserne på nationen.no.

Utfordring med sen vår

Den sene og kalde våren kan bli en utfordring for årets lammesesong.- Vi pleier å slippe ut lammene når de er en uke gamle, så jeg håper det blir ordentlig vår snart. Ellers blir det trangt inne i fjøset, sier Anita.

Hun sier det beste med lamminga er når alt går på skinner. Det er ingen selvfølge.

- Det er en risiko for at det blir dødfødte lam når tre-fire skal ut samtidig. Når søya venter to lam er det mindre fare for komplikasjoner.

Sover på skift

Annonse

Sauene er scannet og gårdbrukerparet vet dermed hvor mange lam hver søye bærer på. Sauene er inndelt etter hvor mange de venter. Sauer som bare får ett lam, overtar lam fra sauer som får tre-fire lam. Målet er at hver søye skal ta seg av to lam hver. De som blir «til overs» fostres opp som kopplam, det vil si at de mates på flaske.- Det mest slitsomme under lamminga er mangelen på nattesøvn. På dagtid er vi i fjøset hele tiden, mens på natta sover vi på skift, sier Anita. - Hvordan har dere fått kunnskap om sauehold?

- Jeg har lært litt av bestefar som var med oss den første tiden. Ellers er Oppdal Norges største sauekommune. Det er godt samhold og mye samarbeid blant bøndene. Vi lærer av hverandre og av feilene vi gjør.

Kamerautstyret er levert av firmaet Elotec, som formidler video- og lydsignaler trådløst fra fjøs til våningshus.

For husdyrbønder er et overvåkingskamera til å følge med i fjøset ikke bare praktisk, men det kan også redusere risikoen for at noe går galt. Anita og Stig har også en pad med levende bilder som kan bringes med overalt, selv på ferie i utlandet.

Hjelpemiddel

Det er en forutsetning at videobildet ikke blir en erstatning for regulært tilsyn, men et hjelpemiddel når ekstra tilsyn er påkrevd. For eksempel ved dyrefødsler, ifølge Elotec.

Livebildet dere ser øverst i saken er uten lyd, men Anita og Stig har lyd på alle sine kameraer. Det er viktig for å få indikasjon på at noe skjer, spesielt ved dyrefødsler.

- Vi har hatt stor nytte av overvåkningskameraet under kalvinga. Vi har kunnet tatt med oss padden opp i senga eller på foreldremøter og hatt full kontroll over hva som skjer i fjøset uten å være der. Under lamminga er det mange flere dyr, så vi må nok følge med i fjøset uansett. Mot slutten blir nok videobildene til større nytte, sier Anita.

Neste artikkel

Bergljot har hatt samme gartneri-jobben i over 70 år