Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flere hester kan være salmonellasmittet

Et føll er allerede bekreftet smitta med bakterien Salmonella Typhimurium. Det er mistanke om at ytterligere 17 hester kan være smitta.

Det skriver Veterinærinstituttet i en pressemelding mandag.

– Det blir også tatt ut prøver av et stort antall hester som kan ha vært i kontakt med det smittede føllet. Alle hestene har vært oppstallet på Hesteklinikken på NMBU veterinærhøgskolen i Oslo, står det videre i pressemeldingen.

Dette medfører også at de ikke kan motta nye pasienter ved veterinærhøgskolen på nåværende tidspunkt.

– Vi vil henvise pasienter til Bjerke dyrehospital i Oslo i stedet, sier veterinær Siv Hanche-Olsen ved Hesteklinikken ved NBMU veterinærhøgskolen.

Over 2500 varianter

Salmonella er en bakterie som forårsaker sykdommen salmonellose hos dyr og mennesker. Salmonella Typhimurium er en av de over 2500 variantene som finnes.

Annonse

Ifølge Norsk helseinformatikk er salmonella en av de mest vanlige årsakene til smittsom magetarminfeksjon hos mennesker.

– Mange hester viser ikke symptomer, mens andre får diaré. I noen tilfeller oppstår symptomer etter en stressituasjon som transport eller annen sykdom eller skade, skriver Veterinærinstituttet.

– Vask hendene

Veterinærinstituttet ber alle som har vært i kontakt med hester som kan være smitta om å være nøye med blant annet håndvask. Det gjelder da blant annet hester som nylig har vært på instituttet.

– Smitte til mennesker kan bare skje ved at man får bakterier fra avføringen via hender og videre inn i munnen blant annet når man spiser. Derfor er håndvask et viktig hygieneråd, sier seniorforsker Umaer Naseer.

Mattislynet avventer nå prøvesvar for de resterende besetningen for å vurderer eventuelle videre tiltak.

Neste artikkel

13 pasienter smittet av listeriose – rakfisk nevnes som mulig årsak