Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Færre dør i landbruksulykker

I fjor døde 5 mennesker i arbeidsulykker knyttet til fiske, skog- og jordbruk. Dermed blir primærnæringene stadig tryggere å jobbe i.

Det skjer stadig færre dødsulykker i landbruket. Primærnæringene er næringsgruppen som har gått mest ned i antall dødsulykker siden årtusenskiftet. Foto: Benjamin Hernes Vogl

Tidligere var det en allmenn sannhet at yrker tilknyttet primærnæringene var Norges farligste. Men det skjer stadig færre dødsulykker i næringene jordbruk, skogbruk og fiske, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). I 2000 døde 26 mennesker innenfor disse næringene på jobb, i 2008 døde 13 og i fjor var tallet nede i 5. Tallet var 7 året før, 9 om du tar med dødsfall på havet. I 2016 var det ingen fiskerirelaterte dødsfall ute på havet.

Dermed er jordbruk, skogbruk og fiske næringsgruppen med størst nedgang i arbeidsulykker med dødelig utfall. Totalt døde 45 på jobb i fjor, fordelt utover alle bransjer.

Samtidig må det nevnes at noe av nedgangen rett og slett skyldes at det er færre mennesker i Norge som jobber i disse næringene. Men det er også proporsjonalt en reell nedgang.

Flest fallulykker

Om du ser på alle arbeidsulykker innenfor disse næringene, var det totalt 351 ulykker. De aller fleste, 94 stykker, var fallulykker. Støt eller treff fra gjenstand var den nest største ulykkeskategorien, med 81 tilfeller. Fallulykker er også den vanligste dødsårsaken i arbeidsulykker generelt, viser tall fra i fjor. Totalt var det 4616 fallulykker i arbeidssammenheng i Norge i fjor.

Ikke alle ulykkene innenfor jordbruk, skogbruk og fiske er oppgitt med årsak, noen er definert som "Annet" (41 stykker) og noen som "Ukjent" (31 tilfeller).

• Les også: Kvinne alvorlig skadd i ku-angrep

Klem- og stikkulykker utgjør også mer enn ti prosent hver av ulykkene.

Annonse

2 av arbeidsulykkene er påført vold, 7 er påkjørsler og 9 skyldes elektrisk spenning. Flere av ulykkene var alvorlige, selv om de skadde overlevde. I en av ulykkene mistet en mann armen under en ulykke under innhøsting på Jæren.

Utenlandske arbeidere

40 prosent av dem som dør i arbeidsulykker, er utenlandske arbeidstakere. Arbeidstilsynet har tidligere bedt arbeidsgivere i bransjer med mange utenlandske arbeidstakere, om å ta grep.

Jordbruk, skogbruk og fiske er intet unntak. 3 av de som døde innenfor disse næringene i fjor, døde i en enkelthendelse - nemlig leirraset på Sørum i Akershus i november i fjor. Da døde tre litauiske ansette ved Asak gård mens de utvidet et jorde på gården. De hadde i tiden før raset jobbet med skogsarbeid i området. Det var seks menn som jobbet da raset gikk, tre av dem kom seg unna, de tre siste ble begravet i massene.

• Les også: Mann klemt ihjel av traktor i Sverige

En av de omkomne er funnet, de to andre - og traktoren som ble brukt i arbeidet - er ikke funnet, og politiet ga i juni opp søket etter dem. De tre døde er 27, 43 og 47 år gamle, og etterlot seg familie i hjemlandet Litauen. Ulykken skjedde i firetiden 10. november i fjor. De seks arbeiderne var ferdige for dagen, og skulle bare ta seg en røyk og en prat før de forlot området, da raset gikk.

Området har i flere år vært i en risikosone for ras, og i etterkant av dødsraset har mange kritisert kommunen for at de tillot utvidelsen av jordet.

Neste artikkel

Serverte svensk mjølk på Noregs største landbruksmesse