Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et lite utbrudd av fugleinfluensa kostet dansk industri over 100 millioner

I 2016 ble en liten hobbybesetning av høner smittet av fugleinfluensa. Det kostet den danske industrien til sammen 107 millioner kroner.

Kun en hobbybesetning av høner ble smittet i Danmark i 2016. Utbruddet kostet likevel dansk kjøtt- og eggundistri 107 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er en rapport fra København universitet som har tatt for seg konsekvensene av det lille utbruddet av fugleinfluensa. For mens mange land i verden fikk store problemer etter utbruddet, var det kun en liten besetning som ble smittet i Danmark.

Dagen etter utbruddet var det allerede ryddet opp i hønsegården. På tross av dette fikk utbruddet store konsekvenser, skriver landbrugsavisen.dk.

– At det nå er konstatert fugleinfluensa i en dansk hobbybesetning kan få store konsekvenser for dansk eksport av fjærfekjøtt, sa veterinær Stig Mellergaard i Fødevarestyrelsen i pressemeldingen i 2016.

Det fikk hun helt rett i.

Mistet status for dyresunnhet

Som følge av utbruddet mistet Danmark sin OIE-status, som handler om dyresunnhet. Det gjorde at flere europeiske land sluttet importen av dansk fjærkre og egg. Totalt falt eksporten med 70 prosent i de tolv månedene.

Annonse

Danskene er svært avhengig av eksporten, da 60 prosent av all produksjon sendes ut av landet.

Staten spyttet inn 1,4 millioner for å dekke de direkte kostnadene ved å bekjempe utbruddet og erstatte besetningen.

De 107 millionene som gikk tapt i eksporten var det den enkelte som selv måtte ta, skriver avisen.

Totalt tapte slakterier i Danmark 79 millioner kroner på det lille utbruddet, mens resten var fordelt på produsenter og eggindustrien.

Ingen smitte i Norge

I Norge klarte man å holde fugleinfluensaen borte i 2016, men både Sverige, Finland og store deler av Nord-Europa ble rammet. I mange land var det ville fugler som ble smittet, mens blant annet i Sverige måtte flere tusen fjærfe avlives.

I 2006 hadde Danmark et tilsvarende fugleinfluensautbrudd som kostet rundt 200 millioner kroner i tapt eksport.

Neste artikkel

Den Stolte Hane skal sørge for eggproduksjon i Haiti