Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Engelsk universitet forbyr storfekjøtt

Studentene som begynner på London-universitetet Goldsmiths til høsten, vil møte kantiner tomme for storfekjøtt. – Å erklære en klimakrise kan ikke være tomme ord, sier universitetets rektor Frances Corner.

Roastbiff, som historisk har vært så populært i Storbritannia at noen franskmenn fortsatt kaller briter "le rosbif", vil ikke være å få i Goldsmiths-kantinene til høsten. Foto: Berna Namoglu, Mostphotos
Roastbiff, som historisk har vært så populært i Storbritannia at noen franskmenn fortsatt kaller briter "le rosbif", vil ikke være å få i Goldsmiths-kantinene til høsten. Foto: Berna Namoglu, Mostphotos

Flere britiske universiteter har sluttet seg til en erklæring om at verden er inne i en klimakrise. I kjølvannet har flere av dem begynt å diskutere ulike tiltak for å gjøre sin egen drift mer klimavennlig.

Men få britiske universitetsledelse har foreløpig gått så raskt og drastisk til verks som London-universitetet Goldsmiths' nye Warden, eller rektor, Frances Corner.

Corner, som nylig tiltrådte, lanserte tirsdag denne uka en omfattende smørbrødliste av klimatiltak. Blant dem: Et totalforbud mot storfekjøtt i universitetets kantiner, kiosker og andre matutsalg på lærestedets områder.

– Å erklære en klimakrise kan ikke være tomme ord. Jeg tror virkelig vi står overfor et avgjørende øyeblikk i verdenshistorien, og Goldsmiths står nå skulder til skulder med andre organisasjoner som er villige til å slå alarm og ta øyeblikkelige grep for å kutte karbonbruken, sier Corner i en pressemelding.

I tillegg til storfeforbudet innfører Corner blant annet en ekstra miljøavgift på flaskevann og engangskopper, flere solpaneler på universitetsområdene, og en garanti om at universitetet ikke lenger vil investere midler i selskaper hvor over 10 prosent av inntektene kommer fra utvinning av fossile energikilder.

Annonse

Ifølge pressemeldingen har Goldsmiths, som har ca. 10.000 studenter, i dag et årlig utslipp på 3700 tonn CO2-ekvivalenter – et utslipp tilsvarende årsutslippet fra ca. 321 nordmenn. Målet er at universitetet skal bli fullstendig CO2-nøytralt innen seks år.

– Det økende globalt kravet om at organisasjoner må ta ansvar for å bremse klimaendringene er umulig å overse, sier Corner.

Bønder reagerer

Det britiske bondelaget NFU er kritisk til Goldsmiths' storfekjøtt-grep.

– Hovedproblemet med dette er mangelen på forståelse eller anerkjennelse av forskjellen på britisk storfekjøtt og storfekjøtt produsert andre steder. Vår storfestandard i Storbritannia er blant de mest effektive i verden, med dyr som beiter i ekstensive gressbaserte systemer. Det betyr et drivhusgassfotavtrykk som er 2,5 ganger mindre enn det globale gjennomsnittet, sier NFU-nestleder Stuart Roberts i en pressemelding.

Hvor effektivt forbudet vil bli på sikt, gjenstår å se. Rett rundt hjørnet fra Goldsmiths-universitetet ligger for eksempel puben The Fat Walrus, som blant annet tilbyr et relativt omfattende utvalg hamburgere og pølser. Inkludert veganske alternativer, for så vidt.

Neste artikkel

Bønder demonstrerer over store deler av Europa