Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Elever meldte ifra – Mattilsynet fant sår på griser

Elever varslet om forholdene ved Kalnes videregående skole i Østfold. Mattilsynet mener etter en inspeksjon at skolen bryter dyrevernsloven og flere forskrifter.

Situasjonen blant grisene var særlig dårlige på Kalnes videregående skole. (Bildet er ikke tilknyttet saken.) Foto: Colourbox

Mattilsynet besøkte fagskolen for landbruk nylig etter at noen av elevene på skolen sendte en omfattende bekymringsmelding. Tilsynet mener noen av avvikene ved skolen er små, men at forholdene for spedgris var svært alvorlige. 80–85 prosent av spegrisene hadde sår på beina, skriver NRK.

Andre landbruksskole på kort tid

– En for stor andel av de minste dyrene har sår og skader på beina. Det kan være fordi gulvet er for ujevnt, eller at det er brukt for lite strø. Dette er uheldig og kan gi inngang for bakterier og gi dyrene betennelser, sier avdelingssjef Jarle Bergsjø i Mattilsynet til NRK.

Nationen har tidligere skrevet om at Mattilsynet fant griser med avbitte haler og store sår på en landbruksskole i Tvedestrand.

Utdanningssjefen i Aust-Agder forsikret om at han vil følge nøye med på skolen etter dette. Også Elevorganisasjonen var svært kritiske til hvilke forhold elevene fikk undervisning i.

Rektor: – Ikke likegyldig

På landbruksskolen i Østfold påpeker Mattilsynet i tillegg at skolens kaniner bor for trangt og får for lite aktivitet. Sauene mangler tak på foringsplass og varmemulighet. Enkelte dyr manglet også merking.

Annonse

Elevene sendte også bekymringsmelding til Dyrevernalliansen, som skal vurdere Mattilsynets rapport og hvorvidt de skal anmelde skolen.

Torstein Maugesten, rektor ved Kalnes videregående skole, understreker at han ikke har fått lest nøye gjennom rapporten, men at avvikene skal utbedres innen fristen 9. februar.

– Vi er ikke likegyldige til dette, vi gjør noe med det umiddelbart. Allerede etter inspeksjonen ble det gjort tiltak, sier han til NRK.

Rektoren sier for øvrig at han setter pris på at elevene varsler om forhold de mener er kritikkverdige.

Neste artikkel

Fjerner kua fra kommunevåpenet