Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ektepar i Sola fratatt 50 storfe etter vanstell

Mattilsynet har funnet flere brudd på dyrevelferdsloven over mange år på en gård i Sola.

Dette bildet er tatt under en inspeksjon på gården i Sola i november 2017. Foto: Mattilsynet

Et ektepar i Sola i Rogaland er fratatt 50 dyr etter at Mattilsynet har påvist blant annet skitne dyr, dårlig renhold, tynne dyr og dårlig stell over flere år. Det rapporterer Stavanger Aftenblad.

Dyreholdet ble avviklet mandag og dyra ble tatt med til slakt.

– Gjentatte funn over lang tid gjorde at vi til slutt valgte å avslutte dyreholdet. Dette er avvik som er avdekket over flere år, sier Marianne Engelsgjerd, seksjonssjef i Mattilsynet til Aftenbladet.

Mange års dårlig stell

I slutten av oktober fikk paret aktivitetsforbud og pålegg om å avvikle dyreholdet innen 13. november, skriver Solabladet.

Bakgrunnen for aktivitetsforbudet er at Mattilsynet har funnet flere brudd på dyrevelferdsloven på gården – det første i 2008.

Siden har Mattilsynet funnet avvik ved flere anledninger. Bøndene har gjentatte ganger fått pålegg om å mosjonere og vaske dyrene sine, i tillegg til å beskjære klauvene.

Mattilsynets inspektør har vurdert forholdene for dyrene på gården som «sjokkerende dårlige», skriver Solabladet.

Annonse

Aktivitetsforbudet, som er Mattilsynets strengeste reaksjonsform, innebærer at paret har forbud mot å eie, holde, oppstalle, stelle, eller ha ansvar for storfe inntil videre.

Må betale saksomkostninger

Ekteparet mener at avgjørelsen om aktivitetsforbud er feil og saksøkte staten ved Landbruks- og matdepartementet i november.

Hovedforhandlingen er planlagt i april, og mens paret venter, har de krevd en midlertidig forføyning av aktivitetsforbudet.

Stavanger tingrett kom i forrige uke med sin kjennelse, hvor tingretten skriver at aktivitetsforbudet er godt begrunnet og at det er svært lite sannsynlig at paret vil vinne fram i rettssaken, skriver Solabladet.

Paret er pålagt å betale 71.058 kroner til staten for saksomkostninger.

Neste artikkel

– Mat og Landbruk er en viktig møteplass