Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eksperter: Sophie Elise tar feil om kjøtt

Blogger Sophie Elise Isachsen hevder kjøtt er like kreftfremkallende som å røyke. – Feil, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Blogger Sophie Elise Isachsen får kritikk av eksperter for å videreformidle falske påstander om kjøtt og melkeprodukter. Foto: Siri Juell Rasmussen
Blogger Sophie Elise Isachsen får kritikk av eksperter for å videreformidle falske påstander om kjøtt og melkeprodukter. Foto: Siri Juell Rasmussen

Tidligere denne uken publiserte en av Norges mest leste bloggere Sophie Elise Isachsen et innlegg med tittelen «Åpne øynene» hvor hun går til hardt angrep på matindustrien.

I innlegget viser hun til dokumentarfilmen «What the health», som har et kritisk blikk på helserisikoene ved forbruk av kjøtt og melkeprodukter. I innlegget skriver hun blant annet at å spise kjøtt er like kreftfremkallende som å røyke og at ost er avhengighetsskapende og trigger de samme områdene i hjernen som heroin.

Avviser påstander

Aftenposten skriver nå at flere har reagert på påstandene Isachsen kommer med i innlegget.

Martin Norum som er personlig trener, forfatter og masterstudent i ernæring, mener bloggere som Sophie Elise må huske hvilken påvirkningskraft de har. Han sier at påstandene i «What the health» har blitt tilbakevist av seriøse aktører som har faktasjekket filmen.

– Det er problematisk når bloggere uten ernæringskunnskap blogger om hva folk skal spise og gjengir sånne filmer ukritisk. Denne filmen er hyppig blitt kritisert for å komme med mange konklusjoner som ikke støttes i litteraturen, sier Norum til Aftenposten.

• Les også: Mattilsynet: Bloggere gir ulovlige medisinske råd

Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, sier at det ikke er ikke noe vitenskapelig dokumentasjon for å si at ost er avhengighetsskapende. Hun avviser også påstanden om at kjøtt er like kreftfremkallende som å røyke.

– Rødt kjøtt er ikke like kreftfremkallende som å røyke. Men mange tolker det slik fordi Verdens helseorganisasjon har plassert rødt kjøtt i samme kategori som å røyke. Men det kategoriseringen betyr er at sammenhengen mellom rødt kjøtt og kreft, og røyk og kreft, er like sikker. Det betyr imidlertid ikke at risikoen er like stor. Du kan ikke sammenligne en pølse med en sigarett, sier Granlund.

Annonse

• Les også: Kjendisblogger med flengende kritikk av landbruket

Isachsen har ikke ønsket å la seg intervjue om saken av Aftenposten.

Angrep kyllingproduksjon

Sophie Elise Isachsen ble vegetarianer i 2012 og har en rekke ganger tidligere gått til angrep på produksjonen av kjøtt og meieriprodukter i sine blogginnlegg.

Da Nationen var med henne ut på besøk til kyllingbonde Ole Albert Bøhn i fjor vår kritiserte hun måten kylling produseres på.

• Les også: Odelsjentas svar til kjendisbloggerne tar av på Facebook

– Jeg tar avstand fra næringen og mener den er kritikkverdig fordi jeg mener det er uetisk å oppfostre kylling på denne måten, sa Isachsen.

– Fordi den ikke får utviklet seg som den ville gjort under naturlige forhold. Det er helt sjukt at dette er normalt, og jeg synes ikke noe bedre om kyllingindustrien etter dette besøket. Jeg forbeholder meg fortsatt retten til å kritisere næringen, sier hun.

Neste artikkel

Noah krev konsekvensar etter geitegard-avsløring