Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dødsårsaken til ulvunge klar

Ulven som ble funnet i Ytre Enebakk i Akershus i fjor, døde av sult.

Ulven ble funnet død i Ytre Enebakk høsten 2018. Foto: Veterinærinstituttet
Ulven ble funnet død i Ytre Enebakk høsten 2018. Foto: Veterinærinstituttet

Veterinær Knut Madslien som obduserte ulvevalpen, opplyser at kadaveret var magert, med totalt fravær av synlig fett i kroppshulen og rundt hjertet.

– Ulven var svært mager og dette tolkes som den direkte dødsårsaken. Bakteriene som ble påvist i avføringen, tyder på en ubalanse i tarmfloraen og dette kan ha medført diaré og medvirket til at dyret ble avmagret, skriver Madslien i obduksjonsrapporten til Øst politidistrikt, skriver Østlandets Blad.

Annonse

Det var i september i fjor at ulvekroppen ble funnet. Det fikk konsekvenser; det pågående skadefellingsarbeidet i Nord-Østerdalen måtte stoppes.

Grunnen til jaktstansen var at det var én felles kvote for betinget skadefelling av ulv i Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark. Da ulven ble funnet i Akershus, var kvoten full.

En DNA-analyse viser at ulven var innavlet. Moren er en tispe født i Østmarka og faren en hannulv fra hennes eget kull året før. Ulvestammen i området er sterkt preget av innavl i flere ledd, og ingen andre ulveflokker i Norge har like høy grad av innavl som Østmarkaflokken.

Ulvungen hadde haleknekk og dobbeltsidig kryptorkisme, det vil si at testiklene ikke lå i pungen, noe som kan tyde på innavl.

Neste artikkel

Ap avviser at deres ulveforslag bryter internasjonale avtaler