Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Derfor er Jon Georg Dale landbrukets aller mektigste

Landbruksministeren har det i kjeften og tåler stadig bedre å styre i en mindretallsregjering. Men på ett punkt i landbrukspolitikken hisser Jon Georg Dale seg opp – for der er han maktesløs.

Jon Georg Dale troner på toppen av lista over landbrukets 100 mektigste. Selv om han må være tøff som statsråd, tenker de fleste på han som en jovial og blid type, som også gjerne spiller shuffleboard på pub. Foto: Siri Juell Rasmussen
Jon Georg Dale troner på toppen av lista over landbrukets 100 mektigste. Selv om han må være tøff som statsråd, tenker de fleste på han som en jovial og blid type, som også gjerne spiller shuffleboard på pub. Foto: Siri Juell Rasmussen

– Jeg bør vel kanskje ikke si det, men jeg har smakt i overkant av 1100 ulike ølsorter. Jeg prøver å unngå å drikke den samme typen to ganger, sier Jon Georg Dale (Frp).

Norges landbruksminister sitter på utestedet og ølmekkaet Røør, som ligger strategisk plassert i løypa mellom Landbruksdepartementet og leiligheten hans.

– Men mye av ølen jeg drikker er av denne størrelsen, altså, forsikrer han og ser ned på et snitt, et glass med 0,25 liter av den gylne drikken.

Denne kvelden har han riktignok ekstra grunn til å kose seg. Dale skal nemlig snart få vite at han i år, som i fjor, er helt på toppen av lista over dem juryen har kåret til landbrukets 100 mektigste 2017.

• SE HELE LISTA HER

– Er jeg foran eller bak ulven i år, spør han først.

– Hva tror du selv?

Maktkåring

Nationen og Bondebladet gir deg oversikten over landbrukets 100 mektigste.

Juryen har gjort suverene vurderinger og valg, og skrevet sine begrunnelser helt fritt og uavhengig av redaksjonene i Bondebladet og Nationen.

Juryleder er Reidar Almås, sosiolog og professor i bygdesosiologi og regionalpolitikk. Juryen har i tillegg bestått av: Yngve Ekern journalist, matskribent og forfatter, tilknyttet Aftenposten, Linda Sunde, journalist i Bondebladet og Kato Nykvist, politisk redaktør i Nationen.

– Nei, det er vanskelig å vite, sier han med et smil.

Tåler å føye seg

– Du verden, for en glede! sier Dale over å trone alene på toppen igjen. Langt foran ulven. Med samarbeidspartner og departementsråd Leif Forsell hakk i hæl.

– En slik kåring er i seg selv ikke så viktig, det som er viktig er hva du får gjort. Men det er greit å vite at noen utenfra vurderer at jeg er i nærheten av å ha innflytelse, sier landbrukets aller mektigste.

Apropos det han får gjort. Akkurat her er det vel noe uenighet mellom Dale selv og både politiske kommentatorer og politiske motstandere.

Arbeiderpartiet omtaler jordbruksmeldingen som ble vedtatt i april som et mageplask. Årsaken er at Dale blant annet ikke greide å avvikle den samvirkebaserte markedsreguleringa for flere jordbruksvarer, slik han ønsket. Landbruksministeren mislyktes også i å avvikle deler av tilskuddet til avløsere og ordningen for tidligpensjon. Mens Dale ønsket å kutte antall regioner for omsetning av melkekvoter fra dagens 18 til 10, gikk Stortinget inn for 14.

I forhandlingene om statsbudsjettet gikk heller ikke alt Dales vei. Å legge ned opplysningskontorene ville opposisjonen ikke gå med på.

– Det er fantastisk at opposisjonen måler sin suksess i hvilken grad de klarer å bremse framdriften for meg. Ambisjonsnivået ligger på å feire når jeg springer fem skritt fram og må gå to tilbake. «Han fikk ikke helt som han ville, men bare nesten», ja det kan jeg leve med. Det plager meg ikke en kalori, sier Dale.

Slik må det være, mener landbruksministeren. Når du sitter i mindretallsregjering, så må du føye deg.

– Tåler du ikke det, må man gå, og det har ikke jeg tenkt til å gjøre på mange år.

– Men enkelte hevder at du framstår som en seierherre, selv om du ikke har fått igjennom så mye. Hva synes du om det?

– Når noe har gått galt i norsk landbruk, så mener folk det er på grunn av de endringene vi har gjort. Når noe går godt, så mener de det er fordi vi ikke har fått igjennom så mye. Den analysen går ikke i hop, sier Frp-eren.

• Les kommentar: Galskapen i landbruksministerens hode

Liberalist i fåreklær

Juryen viser til at Dale har utøvd makt gjennom å ha fredet jordbruksavtalen, og dermed også den norske landbruksmodellen. Han greide altså å lose Stortinget gjennom behandlingen av jordbruksmeldingen. Jurylederen i kåringen av landbrukets 100 mektigste, sosiologiprofessor Reidar Almås, mener Dale i det stille har gitt Frp en landbrukspolitikk som handler om mer enn å fjerne tilskuddsordninger og kutte ned på grensevernet.

– Han leser Stortinget bedre enn Listhaug, og det ser ut som han er på seierslaget selv om han har tilpasset seg i betydelig grad. Han kan lure mange. Mens Listhaug var en liberalist i ulveklær, er Dale en liberalist i fåreklær, sier Almås.

Jon Georg Dale fikk virkelig opp interessen for øl etter å ha oppdaget en app der du kan rangere øltyper. Etter jobb tar han gjerne en tur innom puben, ofte for å diskutere politikk. Foto: Siri Juell Rasmussen

Selv om Stortinget har fått tilbake maktposisjonen i landbrukspolitikken, er Dale øverst på maktlista fordi han utøver Stortingets vilje, forklarer Almås.

Hvorvidt han klarer å opprettholde maktposisjonen i framtida er usikkert, mener jurylederen.

– Dale vil møte tøffere utfordringer i forbindelse WTO-forhandlingene, eventuell ny handelsavtale med Storbritannia etter brexit. Da må han komme ned fra gjerdet og vise internasjonale politikere at han er liberalist. Da nytter det ikke med fåreklær lenger, sier Almås.

Utnytter mulighetene

Selv om Dale er vingeklippet i mindretallsregjeringen, så er han stolt over det han har gjennomført.

– Det jeg er mest fornøyd med de to siste årene er det vi har fått til i skogpolitikken. Det er stor optimisme i skognæringen mange steder og avvirkningen går opp. Vi har ikke bare skogen stående, men skaper verdier av den.

Det andre han gleder seg over er økt matproduksjon.

«Det er fantastisk at opposisjonen måler sin suksess i hvilken grad de klarer å bremse framdriften for meg.»

Jon Georg Dale, landbruksminister
Annonse

– For det tredje har vi lagt bak oss gode landbruksdiskusjoner. Vi har sørget for at kornområder brukes til korn, husdyrområder til gress og å utnytte beiteområdene. En klassisk kanaliseringspolitikk som jeg er veldig fornøyd med at vi får til.

– Liker du makt?

– Det går ikke an å si at jeg ikke gjør det. Men ikke makt i seg selv, men det det gir av utbytte. Jeg tror på løsningene Frp står for, og liker å være i posisjon til å gjennomføre. Det er ikke makta i seg selv som gir næring, men endringene vi gjør som gjør en forskjell for folk.

– Synes du selv at du er den mest mektige i Landbruks-Norge?

– Den mest innflytelsesrike er bonden selv. Uten drivende dyktige bønder som satser egne penger, så hjelper det ikke å ha makt, sier han og legger til:

– Som statsråd så kommer makt i form av den rollen jeg har. Jeg prøver å utnytte de mulighetene som fins i en mindretallsregjering. I god dialog med samarbeidspartiene, opposisjonspartiene og bondeorganisasjonene.

Han prøver å finne løsninger med et så lavt konfliktnivå som mulig. Hvis ikke alt spisser seg, så kommer du lengre, mener Dale.

– Men du var jo i hardt vær i høst, når det gjaldt konflikten med bønder om overproduksjon av sau- og lammekjøtt?

– Hardt vær? Nei, da. Det var bare en krusning.

• Les også: Rasar mot Dales forslag om støttekutt for sauebønder

Retorisk stjerne

– Jeg er ikke redd for konflikt hvis det er det som må til, men å søke konflikt i stedet for løsning har ikke ført noe godt med seg, sier landbruksministeren.

Det er vel akkurat her Dale peker på noe av det som er nøkkelen til makta han innehar; hans evne til å omgås folk. Akkurat som når han sitter på puben, og ikke skiller seg nevneverdig ut fra folk rundt de andre bordene, der kolleger eller studiekompiser er ute og tar seg noe å drikke. Bortsett fra det litt beskjedne ølglasset og Nationens fotograf som knipser, er mye likt. Praten går lett, latteren hans er høy og kroppsspråket stort.

Juryen som har kåret landbrukets 100 mektigste mener hans sjarm, sosiale intelligens og retoriske evner er viktige maktfaktorer. Dale troner på makttoppen for andre år på rad og har i år befestet stillingen, mener juryen. Både fordi han har tilegnet seg mer kunnskap om landbruket og fordi han er som han er.

• Se fjorårets maktliste her

– Dale snakker et språk folk forstår. Mens Listhaug var provoserende og skapte motstand på grasrota, har Dale en helt annen stil. Innholdet i politikken er den samme, men Dale er en «tjommi», Listhaug en isdronning, sier juryleder Reidar Almås.

Festkondisjon på topp

– Jeg har ikke tenkt sånn på det. Jeg liker folk, svarer Dale til juryens beskrivelse.

– Jeg har alltid vært sosialt anlagt, og vært dårlig på skolebenken. Jeg hadde ikke tid til å sitte der. Heldigvis er jeg aldri blitt testet for ADHD. Det er usikkert hvordan testen hadde slått ut, og om det hadde stoppet på en diagnose på fire bokstaver…

Landbruksministeren har dessuten en ekstrem festkondisjon. Mens de fleste andre politikere må hente seg inn etter møter med mye med folk landet rundt, får Dale energi.

– Jeg lader, og kan like gjerne være sosial som å sove.

– Såpass?

– Det er litt flåste sagt, men det er sagt at jeg får energi av å mingle til langt på natt på en bondelagsfest. Og i møterommene kan jeg få kjeft, men i barkøen om kvelden blir tonen en annen, sier Dale.

I baren i Oslo møter han vanligvis venner eller partifeller som ikke er på Stortinget. I andre etasje står det rekker med shuffleboard, et spill på en lang bane som kan minne om curling, som Dale gjerne spiller. Eller så ser han på fotball, mens han smaker en ny øl og heier på Tottenham.

Hisser seg opp

Men så er tonen i puben plutselig ikke like trivelig lenger. Dale knytter nevene. Landbruksministeren er blitt spurt om hva han bør gjøre for å ta ytterligere grep om makta.

– Det er noe som ergrer meg, sier han og ruller lenge på r-ene.

– Vi burde kommet lenger i å liberalisere konsesjonsloven enn det vi gjorde. I Norge har vi en eiendomsstruktur som ikke henger sammen med driftsstrukturen i det hele tatt. Det er fire til fem ganger så mange landbrukseiendommer som faktisk drivende bønder. Det er over 50 prosent leiejord i mange fylker. Det er en ubalanse i hvem som driver og hvem som eier. Det ergrer meg noe grådig. Hvis noen finner en lur måte å få endringen igjennom, da blir det en ny runde om konsesjonsloven, nesten roper han.

Men lenge før den tid blir det i alle fall juleferie hjemme på Vestlandet. Juletreet er allerede pyntet, i hvert fall det på Landbruksdirektoratet. Filmsnutten hvor Dale gir gode råd for å beholde juletreet friskt og hvordan pynte den riktig, er sett omkring 10.000 ganger.

– Jeg blir gal av asymmetri. Juletreet ble sparsommelig pyntet, men det er jo fordi det er vanskelig å få symmetri på et juletre. Men det ble i alle fall plass til en Tottenham-julekule.

Neste artikkel

Danmark forbyr produksjon av buregg