Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her har Ikea byttet ut kjøttet med larver

I jakten på en mer bærekraftig matproduksjon har Ikea arbeidet fram oppskrifter på matretter av blant annet larver og alger. Men inn til videre vil ikke rettene være tilgjengelige på Ikeas restauranter.

Larvekjøttbollene vil ikke havne i Ikea restauranter med det første, men oppskriftenfinnes i den nye kokeboken. Foto: Space10

Det viktigste har vært å sørge for at maten smaker godt, forteller Simon Caspersen, medgrunnlegger av lkeas innovasjonslaboratorium Space10, til TV2.dk.

På laboratoriet har de arbeidet fram både larveburgere og algepølser.

– Vi vet at kjøtt, som er en av våre viktigste kilder til protein, er en av de største klimasynderne. Målet vårt har derfor alltid vært å utvikle bærekraftige alternativer, sier han til danske TV2.

Har laget kokebok

Med midler fra Ikea har Space10 kunnet forsøke seg fram med retter laget av alternative råvarer. Det hele har endt opp i kokeboken "Future Food Today."

Annonse

Spesielt har gruppen jobbet med smak og hvordan maten ser ut. For er det ingen som vil spise maten er det heller ingen vits å lage den, som Caspersen påpeker.

Blant annet har de jobbet mye med hvordan alger kan brukes, uten at det smaker for mye.

– Det smaker veldig mye av alger. Vi har innlemmet det og det har blitt god mat. Vi har lyktes med våre pølser, hvor alger er en del av deigen, forteller han.

Ikke i restaurantene med det første

Selv om de også har jobbet fram en oppskrift for de tradisjonelle kjøttbollene, hvor kjøttet er byttet ut med larver, blir det ikke mulig å spise larveboller i restauranten med det første.

– Det handler om tilbud og etterspørsel. Dette kan føles som science fiction for noen, men vi publiserer kokeboken fordi folk over hele verden har bedt om våre oppskrifter, sier Caspersen til TV2.

Neste artikkel

Coop vokser på industri – går inn som eier hos Norsk Kvalitetsmat