Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygdekvinnelaget bygger opp bygg

Kornet bygg er et norsk kinderegg av god helse, bedre klima og matsikkerhet, og det bør danke ut både quinoa, couscous, pasta og ris i kosten din, mener bygdekvinner landet rundt.

Bygg er sundt, det er kortreist og det er matsikkerhet - alt i ett, mener Bygdekvinnelaget. På Verdens matdag oppfordrer de nordmenn til å spise mer bygg. Bildet er fra en kornåker i Klepp på Jæren. Foto: Bjarne B. Aase
Bygg er sundt, det er kortreist og det er matsikkerhet - alt i ett, mener Bygdekvinnelaget. På Verdens matdag oppfordrer de nordmenn til å spise mer bygg. Bildet er fra en kornåker i Klepp på Jæren. Foto: Bjarne B. Aase

Tirsdag 16. oktober er Verdens matdag, og bygdekvinner land og strand rundt skal bruke dagen på å bygge opp kornet byggs status blant norske forbrukere.

Det glemte kornet

Det kan det trengs. Av alle vanlige kornslag som dyrkes i Norge, er bygg på en desidert sisteplass når det kommer til forbrukernes inntak. Mens nordmenn dytter i seg over 275.000 tonn hvete, 36.000 tonn havre og 22.000 tonn rug hvert år, finner skarve 3400 tonn bygg veien til nordmenns mager.

Oversikt over nordmenns forbruk av korn. Foto: Bygdekvinnelaget/Felleskjøpet
Oversikt over nordmenns forbruk av korn. Foto: Bygdekvinnelaget/Felleskjøpet

– Tradisjonelt har bygg blitt brukt til dyrefôr og ølbrygging. Men bygg er et veldig bra matkorn, som nordmenn har glemt litt. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier nestleder i Norges Bygdekvinnelag, Liv Grøtte.

I fjor ble det dyrket i underkant av 550.000 tonn bygg i Norge. Det er betydelig mer enn de 385.000 tonnene med mat- og fôrhvete som gror på norske åkre.

Ifølge Felleskjøpet er det rundt en halv prosent av bygget som dyrkes i Norge som spises av mennesker.

Det mener Bygdekvinnene er altfor lite. De trekker fram at bygg blant annet inneholder mye fiber, antioksidanter og gode fettsyrer.

Liv Grøtte (t.v.), nestleder i Norges Bygdekvinnelag, aksjonerte med Bente Setsaas og Annett Kerber (t.h.) i Selbu. – Smaksprøver av byggkrem falt i god jord, og posene med bygg ble borte ganske fort, sier de. Foto: Andreas Reitan/Nea Radio.
Liv Grøtte (t.v.), nestleder i Norges Bygdekvinnelag, aksjonerte med Bente Setsaas og Annett Kerber (t.h.) i Selbu. – Smaksprøver av byggkrem falt i god jord, og posene med bygg ble borte ganske fort, sier de. Foto: Andreas Reitan/Nea Radio.

– Det er veldig sunt, med mange gode næringsstoffer. For eksempel er det godt for både kolesterol og blodsukker, sier Grøtte.

Aksjonerer tirsdag

Annonse

Sammen med resten av gjengen i Selbu bygdekvinnelag skal hun stå på stand tirsdag og dele ut både smaksprøver på bygg og oppskrifter.

«Matopplæringen har vært litt sviktende de siste årene når det gjelder å bruke norske ingredienser. Bygg er for eksempel mye mer næringsrikt enn ris.»

Liv Grøtte, nestleder Bygdekvinnelaget

Over hele landet skal bygdekvinnelag gjøre det samme, over 200 lokale lag totalt. Aksjonen er et samarbeid med Coop, og målet er å få flere nordmenn til å teste bygg i maten.

– Vi ønsker særlig at de yngre får opp øynene for kornet. Jeg har inntrykk av at de ikke vet nok om bygg, at det kan brukes i mange forskjellige matretter, for eksempel. Matopplæringen har vært litt sviktende de siste årene når det gjelder å bruke norske ingredienser. Bygg er for eksempel mye mer næringsrikt enn ris, og kan godt erstatte ris til middagen, sier Grøtte.

Kortreist og sikkert

Der ris, quinoa, pasta og couscous ofte har lange reiser bak seg før de havner på norske middagsbord, er bygg også et kortreist alternativ, mener bygdekvinnene.

Fakta

Bygg

Bygg har vært dyrket i over 10.000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante.

Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent.

Bygg kan dyrkes i høyereliggende strøk, og langt mot nord.

I 2014 ble det dyrket 499.000 tonn bygg i Norge. Litt mer enn 3000 tonn av bygget går årlig til matproduksjon.

Helt bygg inneholder 60–65 prosent stivelse, 9–12 prosent protein og knapt to prosent fett.

Bygg inneholder ulike typer fiber som omfatter ikke-stivelses polysakkarider (de viktigste er cellulose, arabinoxylan og betaglukaner) og lignin, ofte kalt kostfiber. Innholdet av kostfiber i helt bygg vil normalt variere fra 15–20 prosent.

Byggs største fordel er innholdet av fiber, både løselig og uløselig. Rikt innhold av antioksidanter er en annen.

Nofima, som har forsket på bygg, trekker fram at bygg inneholder ganske mye betaglukan, som kan forebygge viktige livsstilssykdommer.

Reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjonen og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer er blant de påviste helseeffektene til bygg.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

– Bygg trenger du ikke frakte over halve verden. Det er et korn vi kan produsere i stort sett hele Norge. Her i Selbu dyrker de fleste bygg, fordi det tåler kaldt klima godt. Bygg er et kortreist alternativ med mindre klimaavtrykk, sier Grøtte.

Kortreist er ikke bare bra for klima, mener hun.

– Det er også bra for matsikkerheten. Matberedskap er et viktig aspekt, som mange kanskje ikke tenker over når de står i butikken og skal velge mat. Men blant andre FN sier at det er et globalt ansvar å bidra til å produsere sin egen mat. Det bør vi lytte til, sier Grøtte.

Virgenes gård i Vestfold dyrker bygg, som nok også skal konsumeres av mennesker etterhvert. Foto: Mariann Tvete
Virgenes gård i Vestfold dyrker bygg, som nok også skal konsumeres av mennesker etterhvert. Foto: Mariann Tvete

Neste artikkel

Skal bruke matkultur til å tiltrekke nye beboere