Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bringebærlandet får pris for unik bringebær-vin

Bringebærlandet på Østre Torp i Drøbak er tildelt Innovasjon Norges bedriftsutviklingspris for to typer bringebær-viner som er de første i sin klasse i verden, ifølge Innovasjon Norge.

Roy Andersen og kona Åse-Marit Thorbjørnsrud selger både bringebærviner og bringebær på gården. De leverer også til restauranter. Foto: Haakon Barstad
Roy Andersen og kona Åse-Marit Thorbjørnsrud selger både bringebærviner og bringebær på gården. De leverer også til restauranter. Foto: Haakon Barstad

Tidligere i 2019 lanserte Bringebærlandet isvin og musserende vin av bringebær, de første bringebærvinene av sitt slag i verden, ifølge Innovasjon Norge. Nå er de hyllet med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Akershus fra Innovasjon Norge.

Ekteparet Roy Andersen og Åse-Marit Thorbjørnsrud selges bringebær direkte fra gården, og det som ikke blir solgt brukes i vinproduksjonen.

– Bringebærlandet er et godt eksempel på den spennende utviklingen som skjer i norsk landbruk i dag. Vi heier på slike bedrifter som tør å tenke nytt og som har full utnyttelse og bærekraft som en viktig del av virksomheten, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Fakta

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for dem som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner.

De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250.000 kroner.

Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020.

Første av sitt slag i verden

Ekteparet startet å lage bringebærvin i 2016, og er de første i Norge som utnytter bringebærene til å lage vin.

Annonse

Vinen har vært solgt gjennom gårdsutsalg og til restauranter, og har ført til at ekteparet har økt inntjeningen.

– Vi har hele tiden vært opptatt av å finne nye anvendelser for bringebær. De har en veldig kompleks smak av syre og sødme og egner seg til mer enn dessertbær, saft og syltetøy. I boka Bringebærlandet har vi samlet en del eksempler på det. Bringebærvin startet vi med i 2016. Det har vært et dristig prosjekt, og mye å lære. Men med god hjelp fra naboer og venner har vi lyktes med å lage viner som har falt i smak, sier daglig leder i Bringebærlandet, Roy Andersen.

Grønn produksjon

Juryen bak prisen sier de har latt seg imponere over produksjonen i Akershus, og hyller paret for å ha maksimert marginene ved å tenke nytt og annerledes.

– De er innovative og har fokus på lønnsomhet, samtidig som de lykkes med å lage innbydende produkter som er en fryd både for øyet og for ganen. Deres vinproduksjon har et større marked enn de foreløpig klarer å mette, det lover godt også for videre utvikling, sier Kristin Willoch Haugen, direktør for Innovasjon Norge Oslo Viken.

Bringebærland er medlem i Grønn Punkt, og sørger for gjenvinning av glass, plast, og papir. De har også montert solcellepaneler på låvetaket for å produsere sin egen energi.

De bruker så lite sprøytemidler som mulig. Alt ugress fjernes for hånd, de bruker luktfeller og fuglekasser til å begrense insektskadene.

– Å få BU-prisen er en påskjønnelse for arbeidet vi har gjort og inspirerer oss til å satse videre og til å vokse, sier Roy Andersen.

Neste artikkel

Får alltid en klump i magen når de skal slippe sauene ut på beite