Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder tømmer kyllinghus i protest mot Den Stolte Hane

24 kyllingprodusenter i Rogaland tømmer kyllinghusene i protest mot at de har fått mindre inntjening enn de er blitt lovet av Den Stolte Hane.

24 kyllinghus vil stå tomme i oktober, november og desember i år. Illustrasjonsfoto: Arve Schaug
24 kyllinghus vil stå tomme i oktober, november og desember i år. Illustrasjonsfoto: Arve Schaug

– Vi har ikke ønsket denne konflikten. I flere år har vi klaget uten å bli hørt. Slik vi ser det har vi ikke annet valg enn å aksjonere, sier Thor Ove Vistnes, talsmann for de 24 produsentene, til Stavanger Aftenblad.

Totalt er det 83 produsenter som leverer til Den Stolte Hane, og 24 av disse velger i tømme kyllinghusene for dyr i form av å stå over ett såkalt innsett. I norsk kyllingproduksjon fôrer bonden opp dyra i rundt 35 dager før fjøset tømmes og saneres. Dermed blir 24 kyllinghusene stående ubrukt i én slik produksjonssyklus.

Grunnen er at kyllingbøndene mener de ikke har fått like høy inntjening som lovet.

Annonse

De 24 produsentene skriver i en pressemelding at de varsler om dette nå, slik at Coop og Norgesgruppen, som selger varer fra Den Stolte Hane, er klar over at det blir mindre kylling enn vanlig i fjerde kvartal. De varsler også flere aksjoner, som kan få betydning for vareflyten.

– Videre synes vi det er viktig at folk er klar over at kyllingproduksjon er en produksjon innenfor norsk landbruk som ikke mottar subsidier, men som skal styres av frie markedskrefter, står det i pressemeldingen.

Ansvarlig for verdikjeden i Den Stolte Hane, Erik Nielsen, sier til Stavanger-avisa at han er varslet om den kommende markeringen.

– Totalt har vi 83 kyllingprodusenter. 24 av disse ønsker at prisøkningen skal gå raskere. Så langt har vi ikke klart å bli enige, men avstanden er liten, sier Nielsen til Stavanger Aftenblad.

Neste artikkel

Bondelaget måtte krympe planlagt kontorbygg