Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder på Kvitsøy fikk kulturlandskapspris

Jon Georg Dale var tirsdag på Kvitsøy i Rogaland for å dele ut den årlige kulturlandskapsprisen. Det var 11 kandidater, men bøndene på Kvitsøy kom altså seirende ut i kåringa.

Prisvinnerne og landbruksminister Jon Georg Dale. Foto: LMD
Prisvinnerne og landbruksminister Jon Georg Dale. Foto: LMD

– Å ta vare på jordbrukets kulturlandskap med sine verdifulle kvaliteter, krever en stor og målretta innsats. Bøndene på Kvitsøy gjør en formidabel innsats med å holde tradisjoner i hevd, samtidig som de kombinerer tradisjonell med moderne drift. De viser også sammenhengen mellom kulturlandskapet og verdiskaping, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale i en nyhetssak fra departementet.

Han delte 1. august ut den nasjonale kulturlandskapsprisen. Prisen har blitt delt ut årlig siden 2007, med unntak av 2016, og den tiende prisen gikk altså til bøndene på Kvitsøy. De får honnør for både god pleie av kulturlandskapet og innovasjon - de har hatt stor suksess med produktet Kvitsøylam.

Kulturarvprisen

Norsk Kulturarv har tatt initiativet til Den Nasjonale Kulturlandskapsprisen og samarbeider med Landbruks- og matdepartementet og Landbruksdirektoratet om utvelgelsen av det beste prosjektet hvert år. Det er fylkesmennene som har sendt inn forslag til priskandidater, og juryen, med statsråd dale som juryleder, har vurdert alle kandidatene og kåret en vinner.

Tidligere vinnere:

2007 – Hjartdal kommune, Telemark og ordfører Olav Tho

2008 – Herand Bygdelag i Jondal kommune, Hordaland

2009 – Nordherad-prosjektet i Vågå kommune, Oppland

2010 – Vegaøyans Venner

2011 – Maridalens Venner

2012 – Historiske hager ved Marianne Olssøn og Ingeborg Sørheim, Ringsaker

2013 – Hauan Gard, Re kommune

2014 – Storfjordens Venner, Møre og Romsdal

2015 – Fruktbygda SA, Gvarv i Telemark

2016 – Ikke utdelt pris

– Det er kjekt å få denne anerkjennelsen, både for oss, og for generasjonene før oss, sier Henrik Haaland, som mottok prisen på vegne av sauebøndene på Kvitsøy, til Stavanger Aftenblad.

50.000 kroner

Bøndene fikk 50.000 kroner, og et trykk fra kunstneren Hans Normann Dahl. 

I tillegg til å dele ut pris, var ikke Dale fremmed for å snakke litt politikk. Til regionsavisa Stavanger Aftenblad trekker han fram Kvitsøy som et eksempel på både god landbrukspolitikk og godt næringsvett - i tråd med Frps og regjeringas politikk, slik han ser det.

– Norsk jordbruk må bli flinkere til å bygge merkevare og identitet. Her på Kvitsøy ser vi hvor bra det har fungert, sa han til avisa. Han sa også at han skulle prioritere å snakke Sp midt imot i valgkampen.

– Det er for eksempel blitt mer lønnsomt å være sauebonde på Vestlandet med Frp i regjering, sier han til Stavanger Aftenblad.

Delt ut siden 2007

Annonse

Prisen er delt ut siden 2007 - med unntak av i fjor, da det var for få kandidater.

Det er Norsk Kulturarv som har tatt initiativ til prisen, og de samarbeider med Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Landbruksdirektoratet om den.

Det er gjerne bondeorganisasjonene eller fylkesmennenes landbruksavdelinger som kommer med forslag til kandidater. Men også privatpersoner kan nominere.

Målet med prisen er å bevisstgjøre allmennheten på utfordringer knyttet til kulturlandskapsverdier, å øke kunnskapsnivået om kulturlandskapet, bevisstgjøre om miljøverdiene i det og å stimulere til åt a vare på og utvikle kulturlandskapet.

Kulturlandskap er betegenslen på landskap som i større eller mindre grad er påvirka av mennesker. Eksempler er beite- og jordbrukslandskap, men også jakt- og sankeområder eller byområder kan regnes som kulturlandskap.

Neste artikkel

Fleire ungdommar vil oppleve gardslivet i sommar