Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder føler seg uthengt som vanntyver

Nannestad kommune truer med å politianmelde en bonde for å stjele og forurense drikkevannet. Bonden selv avviser at han har noe med saken å gjøre.

Bonde Lars Kristian Kjærstad avviser at han har stjålet kommunalt vann og sier at sporene kommunen viser til trolig stammer fra skurtreskeren hans. Illustrasjonsfoto: Håvard Zeiner
Bonde Lars Kristian Kjærstad avviser at han har stjålet kommunalt vann og sier at sporene kommunen viser til trolig stammer fra skurtreskeren hans. Illustrasjonsfoto: Håvard Zeiner

I Nannestad i Akershus har det den siste tiden vært problemer med drikkevannet. I forrige uke sendte kommunen ut et varsel om at husstandene enkelte steder måtte koke vannet fordi det er funnet avvik på vannprøver som er tatt i området.

Nå skriver Eidsvoll Ullensaker Blad at kommunen mener at det er den lokale bonden Hans Ringnes som står bak tyveriet og forurensingen.

– Plutselig ringte det en kar fra kommunen. Han sa det var problemer med noen vannprøver, og at de var på jakt etter den som hadde stjålet vann og ført bakterier inn i anlegget. Vedkommende sa de hadde bevis for at det hadde skjedd på eiendommen her. Kommer vi ikke til enighet, så blir du politianmeldt, fikk jeg beskjed om. Ja, da kan du bare anmelde det med en gang, sa jeg. Jeg ble helt fortumlet og tatt på senga, sier Hans Ringnes til avisen.

Så spor i området

Telefonsamtalen skjedde i forbindelse med at kommunen tirsdag denne uken skrev på sine nettsider at de sannsynligvis hadde funnet kilden til forurensingen.

«Denne uken ble det observert at noen har koblet seg til det kommunale vannforsyningsnettet i området for å hente ut vann. Vi antar det er snakk om fylling av gjødselspreder eller sprøyte aggregat (sic) da det var tydelige spor i området.», skriver kommunen og fortsetter:

«Nede i en kum ble det observert at noen hadde tilkoblet seg brannventilen for å hente ut vann. Det å koble seg til kommunal vannledning på denne måten påfører kommunens innbyggere en unødig helserisiko, og er uakseptabelt. I tillegg henter man ut vann fra ledningsnettet uten å betale for det, og overlater regningen for vannet til resten av kommunens innbyggere. Om liknende tilfeller blir avdekket i kommunen fremover, vil de uten unntak bli politianmeldt.»

– Har bare rygget med treskeren

Annonse

Etter telefonsamtalen med kommunen ringte Hans Ringnes til naboen Lars Kristian Kjærstad. Kjærstad sier at han lagde sporene kommunen viser til da han var ute og tresket, men avviser at han har stjålet vann.

– Jeg har bare rygget med treskeren. Sist jeg sjekket var det fullt tillatt, sier Lars Kristian Kjærstad til Eidsvoll Ullensaker Blad.

Ringnes reagerer på måten kommunen opptrer.

– Her blir vi mistenkeliggjort nærmest umiddelbart. Det er ikke snakk om å ringe oss og høre hva vi har å si. Nei, her har de vært på jakt etter noen syndebukker og trodd de har funnet løsningen. Men vi har da ingen interesse av å koble oss på kommunens vannforsyningsnett, sier Ringnes.

Virksomhetsleder Bente Huseby i kommunen sier at de jobber med vannsaken og at den med stor sannsynlighet vil ende opp med en anmeldelse. Hun ønsker ikke å kommentere noe rundt de to bøndene som føler seg uthengt.

Neste artikkel

Fem mistenkte i pelsdyrsaken