Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondelaget mener ulvevedtak skaper forvirring og frustrasjon

Hedmark Bondelag mener regjeringens begrensninger på ulvejakt utenfor ulvesona er en snikutvidelse.

Ingvald Landet leder rovviltutvalget i Hedmark Bondelag. Foto: Svein Egil Hatlevik
Ingvald Landet leder rovviltutvalget i Hedmark Bondelag. Foto: Svein Egil Hatlevik

Søndag startet lisensjakta på ulv utenfor ulvesona. Men deler av områdene som ikke er omfattet av ulvesona i Hedmark er unntatt jakt. Grunnen til det er at en genetisk viktig ulv befinner seg utenfor sona. Også arealer som brukes av ulvene i Deisjøreviret er unntatt jakt.

– Vi stiller oss svært spørrende overfor Klima- og miljødepartementets politiske ryggdekning for å kunne operere med buffersoner i sin rovviltforvaltning. De sonene som i dag er gjeldene, er vedtatt av Stortinget, skriver Ingvald Landet, leder i Rovviltutvalget i Hedmark Bondelag, i en uttalelse oversendt Nationen.

Området utenfor sona hvor det ikke kan jaktes av hensyn til Deisjø-ulvene ligger i Rendalen og Stor-Elvdal kommuner, mens området som er unntatt jakt av hensyn til innvandrerulven ligger i Stange, Nord-Odal, Løten, Elverum, Sør-Odal, Kongsvinger, Grue, Åsnes og Våler kommuner.

– Å opprette en slik sone som nå begrenser lisensjakta i et stort, og kanskje også varierende område, vil bare skape forvirring og ytterligere frustrasjon. Det er ingen tvil om at begreper som genetisk viktig ulv eller midlertidige utvidelser av ulvesona ikke er en del av Rovviltforliket. Vi oppfatter derfor departementets egenrådighet som stikk i strid mot demokratiske vedtak og sterkt konfliktdrivende, skriver Landet.

Annonse

I november ble en ulv med finsk-russisk opphav flyttet fra Elgerdal kommune til Kongsvinger-traktene. Siden har ulven, som er GPS-merket flyttet seg ut av ulvesonen.

– Skal det i det hele tatt være på tale å bruke buffersoner i noen form i norsk rovviltforvaltning, bør disse ligge inne i selve rovviltsonene, skriver Landet.

Området som er satt av til å verne Deisjø-ulvene vil bli åpnet for jakt etter nyttår.

– At denne buffersonen er midlertidig virker ikke som annet enn desperat i et forsøk på å utsette jakt i dette området, der departementet vet det kan komme mye snø og gjøre jakta vanskeligere i januar, mener Landet.

Neste artikkel

Gasslekkasje trolig årsak til dødsulykke i campingvogn