Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde til politiavhør etter utslipp fra silo

Utslipp fra siloen får dramatiske følger for dyrelivet i en elv i Tingvoll, mener skogbrukssjef.

Koksvikelva som renner gjennom Tingvollvågen i Tingvoll i Møre og Romsdal. Den har blitt forurenset, trolig som følge etter utslipp fra silo. Arkivfoto: Siri Juell Rasmussen
Koksvikelva som renner gjennom Tingvollvågen i Tingvoll i Møre og Romsdal. Den har blitt forurenset, trolig som følge etter utslipp fra silo. Arkivfoto: Siri Juell Rasmussen

Politiet skal starte etterforskning og foreta avhør etter at det nylig ble oppdaget utslipp av silosaft i Koksvikelva som renner gjennom Tingvollvågen i Tingvoll i Møre og Romsdal. Det melder avisa Tidens Krav.

Etter tips om illeluktende utslipp, gjørme og alger i elva, tok skogbrukssjef Lars Erling Koksvik vannprøver.

Innrømmet utslipp

Det viste seg at utslippet kom fra en gård. Da gårdbrukeren ble kontaktet skal han ha forklart at det var et uhell med ei pumpe som skulle føre press-saft fra siloen over til en gjødselkum. Ifølge bonden hadde utslippet vart i fem døgn da han selv var bortreist, og andre hadde ansvaret på gården.

• Les mer: Debatt: Miljøkriminalitet langs veien

Dette er ifølge avisa andre gang et slikt uhell skjer på gården.

– Det er grunn til å tro at disse utslippene har dramatiske følger for bunndyrfauna og mulighetene for at fisk skal bli stående i elva nedenfor Litjvatnet, står det i rapporten fra skogbrukssjefen.

Annonse

Kommunen har oversendt rapporten til politiet, og politiførstebetjent Gunnar Hagen ved lensmannskontoret på Tingvoll bekrefter overfor Tidens Krav at de vil avhøre av bonden.

Krav til bonden

Forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav stiller konkrete krav til hvor og hvordan gjødselvarer skal lagres for å forhindre forurensning:

Silopressaft fra silo, rundballer mv. skal du samle opp, lagre og disponere slik at den ikke fører til forurensning eller fare for forurensning.

• Les også: Rana vil anmelde bonde for forurensing

For alle silolager gjelder krav om tett anlegg med oppsamling av pressaft. For bakkesilo/utesilo skal det være tett bunnplate med tette kanter, sluk og oppsamlingsanlegg for pressaft, ifølge regelhjelp.no

Neste artikkel

Russerne lar kua "beite" med VR-briller – håper det gir mer og bedre melk