Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde hevder han er utsatt for kornsabotasje

En bonde på Klepp mener han er utsatt for glyfosatsabotasje, etter at kornet døde kort tid etter gjødsling. Saken er anmeldt som grovt skadeverk.

Bonden mener noen har helt Roundup i gjødseltanken hans, for å sabotere for gårdsdrifta. Foto: Svein Egil Hatlevik
Bonden mener noen har helt Roundup i gjødseltanken hans, for å sabotere for gårdsdrifta. Foto: Svein Egil Hatlevik

Magnus Nordås skjønte raskt at noe var galt med åkeren etter å ha gjødsla i slutten av april, skriver Stavanger Aftenblad.

Roundup-sabotasje

På bildene avisen har tatt, ser du tydelig spor etter hvor det har blitt gjødsla. Det ga Nordås en idé om hva som var synderen.

Kornet døde og åkeren var vissenbrun der den skulle vært grønn. Han sendte gjødselet til testing hos laboratoriet Eurofins, som kunne fastslå at det var spor av glyfosat i det. For Nordås er det bevis for at noen forsøker å ødelegge for drifta hans.

– Antageligvis har det vært en «kollega» og gjort dette. For å bruke Roundup må vi ha et eget autorisasjonskurs, så jeg har grunn til å tro at noen prøver å sabotere meg, sier Nordås til avisa. Hans teori er altså at noen, trolig en bonde siden de får tak i sterkere Roundup, har helt sprøytemiddelet i gjødselkummen. Det kan ha vært brukt opp mot 40 liter, tror han.

Poteter

Annonse

Nordås dyrker også poteter og gress, men brukte der annet gjødsel. Disse har ikke dødd.

– Ettersom vi fikk mistanke tidlig, har jeg brukt gjødsel fra andre gjødsellagre på potetene og gresset vi også dyrker. I tillegg var jeg raskt i kontakt med leverandøren min og fikk ordnet 50 tonn settepoteter som jeg skal sette istedenfor kornet, sier han til Stavanger Aftenblad.

Nordås må selv dekke hele tapet, ettersom forsikringa hans ikke dekker slikt. Han har anmeldt saken, og politiet vurderer den som grovt skadeverk på eiendom. De har ikke begynt å etterforske saken.

Neste artikkel

Dyrepolitiets utfordringer: Tause ofre, ressursmangel og lav status