Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bonde bøtelagt med over 50.000 – slapp ikke kyrne ut av fjøset

En bonde i Agder har fått en bot på 54.240 kroner fordi han ikke har sluppet kyrne sine ut av fjøset i mange nok dager.

Bonden er bøtelagt for å holde kyrne inne i fjøset. Kyrne på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Bonden er bøtelagt for å holde kyrne inne i fjøset. Kyrne på bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mattilsynet har inspisert gården flere ganger, senest i november i fjor, ifølge Fædrelandsvennen.

Loven slår fast at dyrene skal slippes ut av fjøset i beitesesongen til minst åtte ukers mosjon, men dette kravet har bonden brutt for flesteparten av kyrne de tre siste årene. Det har vært mellom 131 og 147 storfe på gården i denne perioden.

Kyrne har gått fritt i fjøset, men de har altså vært innendørs.

Annonse

– I Agder har vi aldri tidligere vært ute for en slik sak. Den er alvorlig med tanke på størrelsen på gården og antall dyr, og fordi bonden har vært klar over lovbruddet i lang tid, sier seksjonssjef Gunn Kristin Osaland hos Mattilsynet i Agder.

Bonden har godtatt boten. Han har aldri bestridt at kyrne har stått inne.

– Kyrne får mosjon i fjøset, og de har det ikke vondt, mener bonden, som hevder at han i 2019 skal få gjerdet inn et stort område som dyrene kan slippes ut på.

– Sommeren i fjor var så tørr at jeg ikke hadde noe å slippe dem ut til. På heia var det heller ikke mat. Men jeg har ikke tenkt å krangle med Mattilsynet, sier han til Fædrelandsvennen.

Neste artikkel

Redusert straff for utsultede storfe