Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ber bønder sikre el-anlegg mot gnagerbesøk

Når nettene blir lange og kulda setter inn, åpner høysesongen for mus- og rotteskader på el-anlegg. Landbruksbygg og gamle bolighus er spesielt utsatt, advarer Elsikkerhetsportalen.

Elsikkerhetsportalen advarer mot musefaren. Foto: Siri Juell Rasmussen
Elsikkerhetsportalen advarer mot musefaren. Foto: Siri Juell Rasmussen

Vinteren kommer. I takt med at været blir kaldere og surere, øker sjansen for at mus og rotter søker seg inn i husvarmen.

Det kan gå på livet løs, advarer Elsikkerhetsportalen.

«Vi er ute på flere hundre tilsyn hver eneste uke, og nå for tiden oppdages det stadig vekk mus i sikringsskap og skader forårsaket av gnagere. Dette kan være skikkelig farlig og i verste fall kan det føre til varmgang og lysbue som igjen kan føre til brann», skriver Elsikkerhetsportalens webredaktør i en pressemelding.

Farlig i fjøset

Ifølge Elsikkerhetsportalen, som er et nettsted drevet av elanleggssikringstjenesteleverandøren Elsikkerhet Norge, er landbruksbygg og gamle bolighus spesielt utsatt for gnagerangrep.

Kanskje ikke så fryktelig overraskende for Nationen-lesere, men likevel: Ifølge Elsikkerhet Norges elsikkerhetsingeniør Morten Langseth kan det få fatale konsekvenser dersom en gnager ødelegger ledningene til et brannvarslingsanlegg eller ventilasjonssystemet i et fjøs.

– Vedstabelen unna husveggen

Annonse

Elsikkerhetsportalen har følgende forebyggingstips:

• Ta en titt på utsiden av bygningen og kjenn etter åpninger som avgir varme. Tett igjen hull, sprekker og ventiler med netting.

• Hold det ryddig rundt huset

• Gnagere trives godt i vedstabler og løvhauger. Hold dette unna husveggen.

• Rotter kan komme opp fra kloakken via utette rør, dårlige vannlåser eller åpninger uten tunge rister. Ikke kast mat i toalettet.

• Rydd nedfallsfrukt i hagen.

• Unngå overfylte søppeldunker, og åpne komposthauger.

• Lukk kjellervindu og lufteventiler.

• Sjekk forsikringen din. Ikke alle dekker skader og bekjempelse av skadedyr.

Neste artikkel

300 geiter omkom i låvebrann i Ål