Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mattilsynet bekrefter ringorm på Jæren

Både Rogaland Bondelag, storfeorganisasjonen Tyr og Tine advarer mot spredning av ringorm i Rogaland. Arvid Reiersund i Mattilsynet bekrefter torsdag at ringorm er påvist i flere besetninger.

Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Illustrasjonsfoto: Mostphotos

– Vi har fått bekreftet ringorm i to besetninger som har blitt oppdaget de siste fjorten dagene. I tillegg hadde vi et tilfelle i august, sier Reiersund til Nationen.

Ifølge Reiersund skal det i tillegg være tre andre besetninger der det er sterk mistanke av ringorm i besetningen. Reiersund avviser heller ikke at flere tilfeller kan dukke opp.

– Vi har sporet smittekontakt til totalt 45 dyrehold. Av disse gjenstår fremdeles 25–26 å inspisere.

Sendt ut advarsel

Tirsdag sendte Tine følgende melding til sine medlemmer:

«Etter anmodning fra Mattilsynet hjelper vi dem med å varsle ut at det nå er påvist eller sterk mistanke om ringorm på storfe i følgende kommuner i Rogaland; Sandnes, Gjesdal, Time, Klepp og Hå.»

Annonse

Ifølge Jærbladet har Rogaland Bondelag og Tyr Rogaland sendt ut tilsvarende meldinger.

«Alle produsenter bes om å ha ekstra oppmerksomhet på smittebeskyttelse. Alle bør ordne overtrekksklær og sko til besøk og stille krav om at utstyr som skal i kontakt med husdyr er rengjort og desinfisert både før og etter besøk. Ha ekstra fokus på renhold i området rundt melketanken. Helst sperr av for annen ferdsel i området der melkebilen fører slangen. Vask tankrom grundig før og etter melkehenting», står det videre i meldingen.

Smittsomt

Ringorm kan smittes til mennesker.

– Bøndene må ta dette alvorlig for ikke å bli smittet selv, sier Reiersund.

Ringorm er en soppinfeksjon i det ytterste laget av huden.

«Dyr med symptomer avstøter hår og hudskorper/flass som inneholder soppsporer. Soppsporene spres ved direkte kontakt fra infiserte til friske dyr», står det på Veterinærinstituttets hjemmesider.

Neste artikkel

Tine vant anbudet om å levere meierivarer til norske sykehus