Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ap: Hele pelsdyrkompensasjonen må behandles på nytt

Arbeiderpartiets stortingsgruppe mener forslaget til kompensasjon til pelsdyrbøndene er så svak at den må sendes tilbake.

Loven om hold av pelsdyr skal opp til behandling i Stortinget, men nå ønsker Arbeiderpartiet å stoppe behandlingen. Foto: Havard Zeiner
Loven om hold av pelsdyr skal opp til behandling i Stortinget, men nå ønsker Arbeiderpartiet å stoppe behandlingen. Foto: Havard Zeiner

I sitt lovforslag om avvikling av pelsdyrnæringen foreslår regjeringen å tildele tilsammen 510 millioner kroner til oppdretterne gjennom forskjellige ordninger.

Forslaget ble sablet ned av blant annet Pelsdyralslaget og Senterpartiet, som begge mener summene er altfor lave.

Krever ny behandling

Nå går også Arbeiderpartiet ut mot forslaget til regjeringen, og krever at saken sendes tilbake til ny behandling. Saken ble behandlet av partiets stortingsgruppe onsdag.

– Vi mener at regjeringen må levere en ordentlig sak når vedtaket Stortinget skal gjøre kan få store og livslange konsekvenser for folk. Det er derfor ekstra viktig at representanter fra alle partier kan være trygge på at saken er ordentlig, og at ikke mennesker ender med livslange problemer som følge av for svakt arbeid fra regjeringen, forteller Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsperson og stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen.

Han peker blant annet på at høyesterettsadvokat Arne Fliflet har uttalt at saken har flere problematiske sider. Blant annet sa han at det var usikkert hva som ville skje hvis forslaget ble vedtatt, og det senere ble grunnlag for saker i rettsvesenet.

Annonse

Pelsdyrnæringen skal ifølge lovforslaget være avviklet innen 2025. De fire regjeringspartiene KrF, Venstre, Høyre, og Frp ble i Granavollen-platformen enige om at pelsdyrnæringen skal legges ned.

Arbeiderpartiet vil fremme sitt forslag om ny behandling for Stortinget.

– Jeg håper vi får et samlet Storting med på dette, sier Sandtrøen.

Ønsker individuell behandling

Arbeiderpartiet er et av partiene som over lengre tid har vært for avvikling av næringen, men mener samtidig at det er viktig at kompensasjonen er god nok.

– Ingen representanter fra regjeringspartiene ville selv akseptert å bli behandlet på denne måten, om det var deres personlige økonomi for resten av livet som skulle avgjøres på grunnlag av en så dårlig gjennomarbeidet sak fra regjeringen.

Skulle Stortinget ende med å behandle saken slik den står nå, vil Arbeiderpartiet jobbe for at det skal bli en individuell behandling for hver enkelt pelsdyroppdretter.

Neste artikkel

Ber om krisehjelp til bønder med pelsdyr etter salssvikt