Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

All mink må avlives i Danmark

Et mutert koronavirus har begynt å spre seg hos mink i Danmark. Nå skal all mink i landet avlives for å stanse spredningen.

Pelsdyr: All mink i Danmark skal nå avlives. Her mink frå ein norsk pelsdyrgard. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Pelsdyr: All mink i Danmark skal nå avlives. Her mink frå ein norsk pelsdyrgard. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Det kunngjorde statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag. Dansk politi anslår at mellom 15 og 17 millioner mink må avlives.

Bakteppet er at en mutert variant av koronaviruset har begynt å spre seg blant mink i Danmark. Viruset har også smittet videre fra mink til menneske, og det er så langt registrert tolv personer med det muterte viruset.

Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet settes nå inn for å avlive minkbestanden i landet. Også avlsdyr skal avlives.

Frykt for vaksine

Statsministeren begrunner det kraftfulle grepet med at koronasmitte fra mink til menneske kan undergrave effekten av en framtidig vaksine.

– Dere mister livsverk som i noen tilfeller er gått i arv gjennom flere generasjoner. Det er en sorgens dag for dere og alle som arbeider i minknæringen. Det er regjeringen bevisst på, sa Frederiksen til pelsdyrnæringen på en virtuell pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Faglig direktør Kåre Mølbak i Statens Serum Institut sier at den muterte virusvarianten vekker bekymring.

– Den hemmes ikke av antistoffer i samme grad som det vanlige viruset. Antistoffene har stadig en effekt, men ikke like stor, sier Mølbak.

– Fortsatt minkavl vil medføre en betydelig risiko for folkehelsen – både nasjonalt og internasjonalt, slår han videre fast.

Katastrofe for næringen

Det er tidligere beregnet at avliving av samtlige minkbestander kan koste opp mot 5 milliarder danske kroner, melder dansk TV 2.

– Vi skal selvfølgelig ikke være årsaken til en ny pandemi. Vi kjenner ikke til det faglige grunnlaget for denne vurderingen og risikoen – det har vi ikke fått innsikt i – men regjeringens beslutning er en katastrofe for næringen og Danmark, sier leder Tage Pedersen i Danske Minkavlere.

Regjeringen vil kompensere den tapte omsetningen og gi full dekning for faste omkostninger. I tillegg sier næringsminister Simon Kollerup at bedrifter som arbeider i bransjen, også vil rekkes en hjelpende hånd.

Det er konstatert koronasmitte på 207 minkfarmer i landet. På 67 farmer har de allerede måttet avlive mink.

Også i Nederland og Spania har det vært eksempler på koronasmitte på minkfarmer. Ifølge Veterinærinstituttet er det ikke mistanke om smitte blant mink i Norge, der minkgårdene både er betydelig færre og også mindre.

(©NTB)

Neste artikkel

Dansk svineprodusent med plass til 4200 purker gikk konkurs