Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

100 millioner til å sikre frøbanken på Svalbard

Frøhvelvet på Svalbard runder ti år, og gaven fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale er 100 millioner kroner som skal gå til å sikre frøarven bedre.

Åsmund Asdal (bak) og Roland Von Bothmer fra Nordisk genressurssenter (NordGen) henter i 2016 kasser med frø fra Japan og USA som ankom Longyearbyen på Svalbard. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Åsmund Asdal (bak) og Roland Von Bothmer fra Nordisk genressurssenter (NordGen) henter i 2016 kasser med frø fra Japan og USA som ankom Longyearbyen på Svalbard. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tiårsmarkeringen går av stabelen på Svalbard under toppmøtet om frøbanken. Til stede er representanter for landene som har lagret frø i hvelvet og andre partnere fra hele verden, samt det internasjonale panelet for Svalbard globale frøhvelv.

Alle er samlet i Longyearbyen for å delta i toppmøtet «Seed Vault Summit» fra 25. til 27. februar.

Under toppmøtet skal nye frøleveranser fra 23 internasjonale genbanker bæres inn i hvelvet, og Dale skal kunngjøre tildelingen av 100 millioner kroner til hvelvet.

Sikres mot vann og varme

De nye midlene skal blant annet sørge for at dagens atkomsttunnel til Svalbards globale frøhvelv skal byttes ut med en kraftig og vanntett betongkonstruksjon. Målet med utbedringen er at anlegget skal motstå et våtere og varmere klima i fremtiden. Men det er ikke sikkert 100 millioner er nok.

– Den totale kostnaden kan komme opp mot det dobbelte. Vi er imidlertid opptatt av at det skal være så billig som mulig, men så dyrt som nødvendig. Det er viktig at frøhvelvet sikres godt nok, sier Dale til NTB.

Byggeplanene skal settes ut i livet allerede i mars, ifølge ministeren.

Annonse

Det globale frølageret ble åpnet av tidligere statsminister Jens Stoltenberg i 2008. Hvelvet tilbyr lagring av frø fra hele verden under forhold der frøene kan holdes nedfrosset under bakken i et arktisk klima. Målet er å bevare den genetiske variasjonen innen verdens matplanter, og dermed sikre dem under katastrofer som krig, terrorisme eller naturkatastrofer.

Fem tusen arter

I fjor førte imidlertid våtere klima til at det kom vann inn til atkomsttunnelen til frøhvelvet. Vannet nådde bare inn de første 15 meterne av tunnelen. Selve frølageret som ligger 100 meter lenger inne, var uberørt. De nye utbedringene av frøhvelvets infrastruktur er nødvendig for å komme stigende temperaturer og global oppvarming i forkjøpet, mener Dale.

– Det er viktig å holde frøhvelvet kaldt nok, også når temperaturene utenfor hvelvet blir varmere på grunn av klimaendringer, sier ministeren.

I frøhvelvet ligger per i dag over 5.000 plantearter av viktige matplanter som bønner, korn, poteter og ris.

(©NTB)

Neste artikkel

Kraftig nedgang i havisen rundt Svalbard