Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Trenger en leder å stole på

Leder i Sogn og Fjordane Ap kaller det «galskap» å avgi suverenitet til EUs energibyrå. Det er langt fra Hilmar Høl ved Hydro Aluminium i Årdal – til Espen Barth Eides sirkler i Davos og Brüssel.

Styrket: Både Ap og resten av opposisjonen trenger en sterk Ap-leder. Ikke minst i striden om å avgi suverenitet til EUs energibyrå. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Etter Trond Giskes avgang som nestleder, faller det enda mer ansvar på Ap-leder Jonas Gahr Støre for å holde partiet samlet. Til tross for tilbakegangen, er Ap fortsatt et stort folkeparti.

Det er langt fra Steinar Fuglestveit i Audnedal og Hilmar Høl i Årdal – til Espen Barth Eides sirkler i Davos og Brüssel. Fuglestveit og Høl står på den ene sida, Espen Barth Eide står på den andre sida av en intern Ap-strid. Mange vil se Støres håndtering av denne striden som en prøve på om han besitter det som skal til for å lede Ap til gamle høyder. Dersom han mislykkes, er faren stor for at han stemples som «høyremann langt fra vanlige arbeidsfolk» og mister tillit og oppslutning.

Ap-striden dreier seg om den blå regjeringas forslag om norsk deltakelse i EUs energiunion og suverenitetsavståelse til EUs energibyrå Acer: Skal EUs energibyrå, Acer, ha det siste ordet i saker som angår norsk energipolitikk? Dersom vi gir fra oss retten til å bestemme, handler det da om avgivelse av suverenitet? Svaret på det siste spørsmålet er ja, uansett hvordan Energiminster Terje Søviknes (Frp) forsøker å tilsløre det. Hva svaret blir på det første spørsmålet, ser ut til å henge sammen med om en er tilhenger av norsk EU-medlemskap eller ikke, naturlig nok.

Audnedal Ap har fattet følgende enstemmige vedtak : «Audnedal Arbeiderparti vil på det sterkeste fraråde en slik suverenitetsavståelse til EUs energiunion. Audnedal Arbeiderparti vil henstille til at Arbeiderpartiet sentralt står samlet og krever saken behandlet i henhold til Grunnlovens paragraf 115, der det kreves 3/4 flertall i saker som gjelder suverenitetsavståelse på et så sentralt område som energi er for Norge», skrev Steinar Fuglestveit i et innlegg i avisa Lindesnes lørdag.

Mange av Aps fylkespolitikere er tunge kritikere av å avgi suverenitet til Acer. Hilmar Høl, som er leder i Sogn og Fjordane Ap og arbeider ved Hydro Aluminium i Årdal, kaller det galskap: «Det vil være fullstendig galskap å avstå suverenitet over kraftressursene til Acer», sa Høl til Klassekampen nylig.

LO-forbundet Industri Energi, der arbeiderne i den kraftkrevende industrien er organisert, sier også nei til EUs energiunion og Acer. Det gjør også LO-forbundet El og IT. Et enstemmig fylkesting i Nordland har sagt nei til Acer. Fylkestingene i Telemark og Oppland har fattet tilsvarende vedtak. LO- forbundene har allerede demonstrert mot Acer utenfor Stortinget, og planlegger nye aksjoner.

Å snu ryggen til industri­arbeiderne, vil være som om Slagsvold Vedum skulle vende bøndene ryggen.

Oppsummert

Provoserer partifeller

1 Striden om deltakelse i EUs energiunion og avgivelse av suverenitet til EUs energibyrå Acer, blomstrer opp i Ap. Espen Barth Eide, som er saksordfører i Stortinget, provoserer partifeller i LO og i distriktene.

Galskap

2 Mange av Aps fylkespolitikere er tunge kritikere av å avgi suverenitet til Acer. Hilmar Høl, som er leder i Sogn og Fjordane Ap og arbeider ved Hydro Aluminium i Årdal, kaller det «galskap».

Ikke kompromiss

3 For en leder i Arbeiderpartiet, er ikke kampen om råderetten over norsk kraft og framtida til norsk kraftkrevende industri egnet til kompromiss med høyrepartiene.

Annonse

Espen Barth Eide beroliger Hilmar Høl, Steinar Fuglestveit, og andre motstandere i distriktene og i LO med at han er i dialog med visepresidenten i EU-kommisjonen for å avklare at Acer blir bra for Norge. Avisa Klassekampen antyder at «dialog med visepresidenten i EU-kommisjonen om Acer» er på linje med «å avklare med Tine om han bør drikke melk».

Etter å ha referert Audnedal Aps enstemmige vedtak, skriver Fuglestveit videre i sitt innlegg: «Det provoserer meg da umåtelig at partiets egen fraksjonsleder i energi, Espen Barth Eide, gir et svar tilbake med slik konklusjon: «Jeg er selv saksordfører for denne saken. Jeg merker også at det brygger opp til storm om dette, men det er i aller beste fall en storm i et vannglass!» Steinar Fuglestveit spør videre om Espen Barth Eide har «glemt at vi har hatt to EU-avstemninger der begge har endt med NEI til EU?», og oppfordrer Barth Eide til å opptre samlende, og ikke splittende.

Jonas Gahr Støre kom styrket ut av partiets tunge Metoo-problemer. Han vet hva som kreves: Han må holde partiet samlet. Han må enda tydeligere vise at Ap er et alternativ til Høyre-partiene. For en leder i Arbeiderpartiet, er ikke kampen om råderetten over norsk kraft og framtida til norsk kraftkrevende industri egnet til kompromiss med høyrepartiene. Der regjeringspartiene kan se ensidig til kraftprodusentene, må Ap også ivareta industriens interesser. Om Jonas Gahr Støre snur ryggen til Industri Energi, vil det være som om Trygve Slagsvold Vedum snudde ryggen til Bondelaget.

Resten av opposisjonen i Stortinget trenger også en sterk Ap-leder som motvekt til den blå regjeringa, ikke minst i Acer-saken. Den handler også om demokratiets spilleregler. Professor i rettsvitenskap, Eivind Smith, advarer mot regjeringas omgåelse av Grunnloven, se egen sak i dagens avis. Det er viktig for det norske folkestyret at Jonas Gahr Støre utviser en annen holdning til Grunnloven enn høyrepartiene – og hegner om demokratiets spilleregler.

Neste artikkel

Støre om ulvejakt-vedtak: – Erna Solberg bidrar til økte konflikter