Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp på harrytur

På en hytte i Åre kan det skje så mye rart, har Liv Signe Navarsete erfart. Dagens avsløring i Nationen viser et parti med berøringsangst for metoo.

Meldingen til Liv Signe Navarsete ble sendt fra en hytte i Åre. Foto: Scanpix/Jan E. Henriksson
Meldingen til Liv Signe Navarsete ble sendt fra en hytte i Åre. Foto: Scanpix/Jan E. Henriksson

I skyggen av Giske fikk Senterpartiet sin metoo-sak i januar. Fylkesordfører Dag Rønning trakk seg offentlig, på grunn av beruset pågåenhet overfor unge kvinnelige underordnede politikere. 53 dager etterpå valgte kompisene i fylkestinget i Hedmark ham til ny gruppeleder. Senterkvinnene i Hedmark og flere lokallag tar avstand fra valget.

Men ikke partileder Trygve Slagsvold Vedum. Han lot Hedmark Sp blamere partiet, uten å gripe inn. I min kommentar om saken satte jeg Vedums fravær av lederskap i sammenheng med hans inntreden som partileder: Hevet over den bitende konflikten mellom forgjenger Liv Signe Navarsete og den ustyrlige, men mulige etterfølgeren Ola Borten Moe.

I dagens avis gir Navarsete selv ny kunnskap som bekrefter dette.

I 2016 dro Trøndelag Sps herrelag på treningssamling til Sverige. Sammen med lagleder og Sp-nestleder Ola Borten Moe var hans nære allierte Ivar Vigdenes og ellers ordførere og Sp-veteraner i og utenfor kommunikasjonsbransjen med på hyttetur til party-stedet Åre.

Fra eks-statssekretær Morten Søbergs telefon ble det sendt et stykke konsentrert seksuell trakassering fra hytta. En melding ingen kvinne, toppleder eller avtroppet, skal oppleve å motta.

Men det gjorde Navarsete. Som det forbildet hun fikk Pillarguri-prisen for å være, varslet hun partileder Trygve Slagsvold Vedum. Han tok noen telefoner. Så hørte ikke Navarsete mer. I dag bedyrer Vedum at meldingen, som han altså har kjent til siden 2016, var "uakseptabel". Deretter lar han partisekretær Knut M. Olsen kommentere prosessen som Vedum selv ledet. Det er altså samme Olsen som i fjor høst sa det ikke hadde vært noen varslingssaker i Sp. Dette høres ikke ut som behandlingen av noe uakseptabelt.

Partiledelsen har i frenetisk håndvask understreket at Rønning-saken i Hedmark er en fylkessak. Navarsete-saken er en rikssak. Svarene fra Borten Moe og svenskefarerne bidrar ikke til å belyse saken. Ingen finner det relevant å si til Nationen at de tar avstand fra meldingen og den eller de som sendte den.

Morten Søberg ble i år Sps mann i representantskapet i Norges Bank. Både partiledelsen og Navarsete legger til grunn at Morten Søberg er uskyldig. Så mye rart kan hende når man får tunnellsyn fra Systembolaget i Åre. Men å la partysvenskene i partiet slippe unna uten å ettergå hvem som sendte meldingen, er ikke greit.

Tekstmeldingen fra Åre er som en sneip i skolegården: Ingen som står rundt, tilstår å stå bak. Da trår rektor til, og kaller inn en og en. Den ærlige tilstår eller peker på den skyldige. Den uærlige avviser og lyver.

Annonse

Om Sps herreavdeling på festlig lag i Åre kan vi si dette: Flere av dem kan godt være ærlige og uskyldige. Men ikke alle.

Metoo står nå som en diger elefant midt i Senterpartiet. Som Anders Jektvik synger, næres slike av fornektelse. Partileder Vedum har båret rikelig med fôr til dyret, slik han gjør også i dagens Nationen.

Det er forståelig at Vedum er redd for å være tøff med gutta i trønderklassen. Han må ha grøsset over å se Giske-saken brette seg ut i media. Der fungerte metoo som gift i et parti preget av makt- og personkamp, egnet både til å ødelegge for parti, aktører og varslere.

Kampen om Sps fremtid er heller ikke over. Så langt har Jovviale Vedum klart å dekke over den betydelige avstanden mellom det rødgrønne Vestlands/Hedmarks-Sp og det blågrønne Trønder-Sp. Refser-Vedum vil, dersom han tar hardt i kreftene som trakasserte Navarsete, risikere å ødelegge denne balansen.

Liv Signe Navarsete bedyrer at det ikke er viktig for henne å vite hvem i Sp som trakasserte. Det er en luksus Senterpartiet ikke kan unne seg.

Hvem har mot til å kreve elefanten punktert? Hva synes Senterkvinnene? Hva tenker Senterungdommens leder Ada Arnstad om at herreavdelingen i Åre driver tekstgrafsing etter kvinnelig anatomi?

Så lenge Senterpartiet ikke jakter ned sine egne rednecks, og lar metoo-aktører som Dag Rønning få nye tillitsverv i partiet, står partiet igjen i fortiden.

Tar ikke tak

"Metoo står som en diger elefant i Senterpartiet. Den næres av fornektelse."

Neste artikkel

UP kan bli omorganisert – Senterpartiet reagerer