Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sp-Iversens skuffelse

Fylkeslederen i Finnmark Sp, Geir Adelsten Iversen, er skuffet til tross for at partiet får over 10 prosents oppslutning på Nationens måling.

Framgang Fylkesleder og stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen har merket Sps framgang i Finnmark. Foto: Ragne B. Lysaker.

Fylkesleder og stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen hadde forventet kraftig framgang for Senterpartiet. Så står også Iversen «midt i krigen», midt i den skarpstilte konflikten mellom Finnmark og den blå regjeringa, med kommunalminister Monica Mæland (H) i spissen.

Konflikten forsterkes av at helseminister Bent Høie (H) og regjeringa nøler med å få på plass en stabil og varig luftambulanse for å trygge liv og helse i Finnmark. Det er først og fremst Sp som har stått opp mot regjeringas Finnmark-politikk i Stortinget, samtidig som Ap, SV og Rødt har fulgt opp. KrF har også kritisert regjeringa i luftambulanse-saken.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har turnert Nord-Norge og stiftet nye Sp-lokallag. Både Vedum og Iversen har konkrete erfaringer med økt oppslutning om Sp i Nord-Norge generelt, og i Finnmark spesielt. Samtidig som Sp altså er Stortingets argeste motstander av regjeringas sentraliseringspolitikk, som rammer langt større deler av landet enn Nord-Norge.

Annonse

De fleste medier har konkludert med at Sp ikke straffes for SMS-saken på målingene. Flere meningsmålinger har den siste tida vist at Sp holder på velgeroppslutningen – til tross for at den tarvelige og trakasserende SMS-meldinga til Liv Signe Navarsete i stor grad har dominert mediebildet.

Det kan være riktig at Sp ikke straffes, men det behøver ikke å være det. Iversens skuffelse kan så å si være berettiget: Det kan være at Sp har stagnasjon på målingene på grunn av SMS-saken. Det er vanskelig å nå den offentlige debatt med flere budskap samtidig. Uansett spekulasjoner, forventninger og potensial: Sp ligger stabilt høyt på meningsmålingene.

Og så lenge kommunalminister Monica Mæland forsøker å true finnmarkingene sammen med Troms, og fylket i tillegg mangler en trygg og stabil ambulansetjeneste, så kan nok fylkesleder Iversen håpe på enda større Sp-oppslutning i Finnmark. Og hva skjer dersom regjeringa tviholder på at folkeavstemninga i Finnmark ikke skal få noen betydning?

Neste artikkel

Ulv drepte 13 sauer i Finnmark – fire rein er også funnet døde