Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solberg og #deto andre

Det var en historisk dag torsdag, da Høyre Frp og Venstre gikk ut på Slottsplassen for første gang som én regjering. Likevel kom politikken fullstendig i skyggen

Utvidet regjering:Det skulle være en gledens dag for de tre bogerlige partilederne, men gleden ble overskygget av helt andre ting.Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Denne uka har 14-åringen i husstanden hatt praksisuke på Stortinget. En stund var jeg nesten urolig for om det var forsvarlig å sende ham dit. De siste ukene har norsk politikk vært preget av #metoo, med påstander og varsler om seksuell trakassering. Noen av dem involverer svært unge mennesker, ja faktisk helt ned til 14-årsalderen.

Å si at jeg var i reelle overveielser om å avlyse praksisuka vil være å overdrive. Men at den tanken i det hele tatt slo meg, sier noe om hvor avsindig disse historiene fra norsk politikk faktisk er.

Torsdag skulle være en gledens dag for statsminister Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande. For første gang skulle en regjering bestående av de tre partiene se dagens lys. En milepæl for visjonen om borgerlig samling.

I stedet var det et helt annet tema som preget de siste dagene. Både Solberg og Jensen møtes med kritikk for hvordan partiene deres har håndtert varslersaker. Trine Skei Grande følte på sin side behov for å gå ut offentlig og erklære at hun ikke er noen overgriper.

Det er viktig å skille mellom sakene. Høyre, og trolig også Frp, har sviktet grovt når det gjelder hvordan varsler om seksuell trakassering håndteres. For Trine Skei Grande stiller det seg annerledes. Hun ble presset til å kommentere en hendelse som ikke har noe å gjøre i det offentlige rom, men som likevel havnet der på grunn av en aggressiv ryktekampanje.

Først om statsminister Erna Solbergs håndtering av varslene mot den nå avgåtte Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise. I desember, da #metoo-skandalene sto på som verst i Arbeiderpartiet, ga Solberg inntrykk av at Høyre hadde orden i egne rekker. Sextrakassering i partiet hadde blitt slått ned på, ikke minst takket være fedre med døtre i partiet som hadde blitt "fly forbannet", sa hun.

Så viste det seg å ikke stemme. I 2014, kort tid før han ble valgt som Unge Høyre-leder, hadde Riise sex med en svært beruset 16 år gammel partifelle. Denne hendelsen ble det varslet om samme år, uten at det ble fulgt opp. Ettersom varslene aldri ble skrevet ned, åpnet det for en ord-mot-ord-krangel om hvem som egentlig visste hva om saken. Senere har det kommet opp flere varsler mot Riise og andre i partiet.

Det ble ingen god start for regjeringen.

Oppsummert

Historisk

1 De tre borgerlige partilederne skulle feire en historisk dag, at Høyre, Frp og Venstre for første gang sitter i regjering sammen.

#metoo

2 I stedet måtte trekløveret svare for hver sine #metoo-saker, og om håndteringen av sakene.

Lederskap

3 Det kan stilles spørsmpl med lederskapet til alle de tre partilederne.

Annonse

Også i Frp ble det avdekket en skandale. Partiets nå avgåtte justispolitiske talsmann og parlamentariske nestleder Ulf Leirstein hadde i 2012 sendt pornografiske bilder på mail til unge partifeller i Frp, deriblant en 14-åring. Senere ble det kjent at han også hadde foreslått å invitere en 15 år gammel gutt fra ungdomspartiet til trekantsex med seg selv og en kvinne i 30-årene.

I dette tilfellet hevder både tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn og kvinnen som var involvert i "trekant-diskusjonene" at de allerede i 2012 forsøkte å varsle partilederen. Ifølge Gåsvatn ble han avbrutt av Jensen med at desto mindre hun visste, desto bedre. Jensen hevder i dag at hun ikke husker disse samtalene. Igjen blir dette påstand mot påstand. Skjønt, om Jensen hadde husket samtalene, kunne hun neppe kunnet erkjenne det uten at det hadde fått konsekvenser for hennes lederposisjon.

Trine Skei Grandes sak skulle aldri vært offentlig. Det er vanskelig å se maktmisbruk i denne saken, aldersforskjellen mellom Grande og gutten til tross. Som resultat av en ryktekampanje og en sak i et alternativt nyhetsorgan, følte Grande likevel behov for å kommentere saken offentlig. Statsministeren er orientert om hendelsen.

#metoo er en frigjøringskamp. Det betyr ikke at alle saker som tilsynelatende inneholder noen av de samme ingrediensene, skal omtales. Nationen har til nå ikke funnet noen aktverdige grunner til å publisere rykter eller opplysninger i denne konkrete saken.

Grande fant det nødvendig å håndtere saken. Nå diskuteres det om Grande kan ha pyntet på sannheten. Dermed kan saken forfølge Grande videre.

Det ble ingen god start for regjeringen. Det kan stilles spørsmål om lederskapet til alle de tre partilederne, om enn i ulik grad.

Neste artikkel

Astrup: – Vi trenger ny kunnskap, også når den utfordrer oss