Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

OL – det er sjuke greier, det

En by fjernt unna, med et navn jeg ikke kan uttale: En delegasjon nordmenn med 6000 brukerdoser astmamedisin i bagasjen. Nei, det er ikke Norges astma- og allergiforbund som er på tur.

Halvt apotek: Norges hovedkvarter i Pyeongchang Olympic Village. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
Halvt apotek: Norges hovedkvarter i Pyeongchang Olympic Village. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Du vet det er Olympiske vinterleker når en av hovednyhetene på NRKs dagsnyttsending er at Norges curlinglag har vunnet sin åpningskamp. Nordmenn er sportsglade, og i vinterolympisk sammenheng kanskje også sportsgale.

Jeg er ikke noe unntak i så måte. I vår heim ristes det megetsigende på hodet når far går på nettet for å laste ned gamle sportsbegivenheter. Norske triumfer gjenoppleves, kanskje også med en tåre i øyekroken. For å si det sånn, NRKs ferske maratonsending med Ole Einar Bjørndalens 96 verdenscupseire var midt i blinken for undertegnede.

Når det gjelder vinter-OL har jeg mange gode minner. Et av de første var da Bjørg Eva Jensen tok Norges eneste gull i Lake Placid i 1980 på 3000 meter skøyer. Fra OL-festen i Lillehammer er det 10.000-meteren til Johann Olav Koss (skøyter) og 30 kilometeren til Thomas Alsgaard (langrenn) jeg husker best. Et annet sterkt minne er da namdalingen Frode Estil i Torino i 2006 på 30 kilometer med skibytte falt og brakk den ene skia etter start, men som kjempet seg fram og ble nummer to rett etter russeren Jevgenij Dementjev. Dementjev ble tre år senere dopingtatt.

Nå, ved åpningen av et nytt OL i Pyeongchang i Sør-Korea, har dessverre interessen og forventningene kjølnet betraktelig. Det er flere grunner til det.

Det norske medisinske apparatet har tatt med seg 6000 brukerdoser med ulike typer astmamedisin til Korea. Det kommer i tillegg til dosene utøvere med faste medisiner har med i egen bagasje. Alle som faktisk har astma, har nemlig ansvar for å medbringe egen medisin.

Nordmennene har i tillegg med seg ti forstøvermaskiner. Det var bruken av en slik maskin som førte til at langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby ble dømt for overtredelse av dopingreglene i 2016, og utestengt fra idretten i to måneder.

Noe av sjarmen med idretten forsvinner når det settes inn et halvt apotek for å stable opp et norsk OL-mannskap.

I den grad jeg klarer på mobilisere interesse for OL, skal jeg lytte på radio.

Oppsummert

Galskap

1 Nordmenn er sportsgale, en norsk seier i åpningskampen i curling ble en av hovednyhetene i Dagsnytt.

Visner

2 Men OL-gleden visner når det kommer fram at den norske OL-troppen har med seg 6000 brukerdoser astmamedisin til Korea.

Bare butikk

3 Den olympiske idé handler ikke lenger om fredelig kappestrid mellom nasjoner, men om penger og profitt.

Annonse

Et annet forhold som slukker OL-gløden er også relatert til doping. En lang rekke russiske utøvere er nektet å delta i OL. Alt tyder på at russerne har drevet med systematisk juks. Likevel ble 28 russiske utøvere frikjent for dopinganklager av Idrettens voldsgiftrett (CAS) på grunn av manglende bevisgrunnlag. Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) nekter likevel 13 av disse utøverne å stille til start i OL.

Avgjørelsen reiser spørsmål om rettssikkerheten til de russiske utøverne. Det kan virke vilkårlig hvilke av utøverne som «inviteres» til OL av IOC, etter at Russland som nasjon er utestengt fra lekene. Norske seire vil få en bismak i de øvelsene der russiske utfordrere – på sviktende grunnlag – ikke har fått anledning til å konkurrere.

Videre har en ny dokumentar, et samarbeid mellom svenske SVT, tyske ARD, Sunday Times og magasinet Republik konkludert med at nærmere en tredel av medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 hadde blodverdier som tyder på juks. Blant disse er det 16 norske skiløpere med mistenkelige blodverdier. Dokumentaren er riktignok omstridt, men bidrar likevel til en usikkerhetsfølelse.

Til sist: Den olympiske idé er ikke lenger en fredelig kappestrid mellom nasjoner. OL er ren kommers. Discovery Communications har kjøpt rettighetene til dette og de tre neste olympiadene for over 11 milliarder kroner. Det har ikke TVNorges eierselskap gjort av veldedighet. Investeringen skal regnes hjem igjen, gjennom salg av reklame og strømmetjenester. NRK og TV2 får ikke engang intervjue utøverne etter målgang.

Det er mulig jeg er både naiv og en gretten gammel gubbe, men jeg liker ikke denne utviklingen. Det skal gjøres big business av alt, også av idrettsarrangementer. Heldigvis har allmennkringkasteren NRK fortsatt rettigheter til å sende lyd fra OL. I den grad jeg klarer på mobilisere interesse for OL, skal jeg lytte på radio.

Det eneste positive med OL i Pyeongchang, er at det har bidratt til en smule tøvær mellom Nord- og Sør-Korea. Det ser i det minste ikke ut til at det blir noen atomvinter i Korea.

Neste artikkel

Bodø/Glimt vil bygge verdens mest bærekraftige stadion – kan havne på matjord