Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny sak passer dårlig for Ola Borten Moe

Håndtering: Ola Borten Moe er ikke selv anklaget for upassende oppførsel, men det kan stilles spørsmål ved hans håndtering av saken. Foto: Siri Juell Rasmussen
Håndtering: Ola Borten Moe er ikke selv anklaget for upassende oppførsel, men det kan stilles spørsmål ved hans håndtering av saken. Foto: Siri Juell Rasmussen

Idet saken om den famøse sexmeldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete nærmet seg en avslutning, dukket en ny sak om upassende oppførsel opp i Senterpartiet. Det passer dårlig for nestleder Ola Borten Moe.

Borten Moe trakk seg som kjent nylig fra nestledervervet i Senterpartiet, i påvente av at sexmeldingsaken skal bli avklart. Han var én av ti menn med tilknytning til partiet som deltok på en hyttetur der en trakasserende melding ble sendt til tidligere partileder Liv Signe Navarsete.

Ingen av de ti har vedkjent seg å ha sendt meldingen. Det endte med at partiet politianmeldte forholdet, men onsdag ble det klart at politiet ikke åpner etterforskning. Partileder Trygve Slagsvold Vedum varslet at han vil kalle inn sentralstyret, og således avslutte behandlingen av den uoppklarte saken.

Ettersom det ikke har vist seg mulig å plassere ansvaret for sexmeldingen på en bestemt person, vil saken heller ikke få direkte konsekvenser for noen av mennene som deltok på hytteturen. Vedum har gjort det klart at det ikke er aktuelt med noen kollektiv reaksjon mot mennene.

Dermed var det duket for en snarlig gjeninntreden for den "selvsuspenderte" nestlederen.

Det var situasjonen før den "nye" saken om upassende oppførsel i Senterpartiet ble kjent, hvor Ola Borten Moe også har en sentral rolle. Saken skriver seg fra 2013, da daværende leder i Natur og Ungdom Silje Ask Lundberg varslet Statsministerens kontor (SMK) om det hun opplevde som upassende oppførsel fra en politisk rådgiver i regjeringsapparatet i 2012/2013.

Rådgiveren var Ivar Vigdenes, den gang politisk rådgiver for olje- og energiminister Ola Borten Moe. Han sendte blant annet en melding til Lundberg om at hun "var sexy på tv". Lundberg mente at denne oppførselen hun – som representant for en ungdomsorganisasjon – møtte fra en person i politisk ledelse i et departement ikke var akseptabel.

Annonse

Lundberg fikk aldri noen tilbakemelding fra SMK. I stedet fikk hun en telefon fra Vigdenes overordnede i departementet, Ola Borten Moe. Han skal, ifølge Lundberg, ment at det var feil av henne å varsle SMK, at det var bedre å ta opp saken direkte med Vigdenes, og at hun burde droppe saken. Kort tid etter ringte Vigdenes selv for å skvære opp.

Meldingen Vigdenes sendte var åpenbart upassende. Til VG bekrefter han at han sendte meldingen, og at han senere beklaget å ha oppført seg upassende overfor Lundberg. Både Vigdenes og Lundberg bekrefter at det ikke er noe uoppgjort mellom dem i dag.

Måten saken ble håndtert på, både av SMK og av Ola Borten Moe, var heller ikke mye å skryte av. I dag, med alt det vi har lært av metoo-kampanjen, ville det vært uhørt hvis en varsler ble konfrontert med at det beste er å droppe saken.

Dette skjedde imidlertid tilbake i 2013, før metoo. Det kan hende at Borten Moe den gang mente han handlet resolutt og adekvat på varselet, i og med at han sørget for at Vigdenes beklaget det inntrufne, og la seg flat overfor Lundberg.

I så fall viser det hvorfor metoo-kampanjen er viktig og berettiget. Lundberg følte seg "liten og dum" da statsråden ringte. Hun fryktet at hun hadde ødelagt for Natur og Ungdom med det som statsråden mente var en overreaksjon fra hennes side. I dag vet vi at varsler må behandles med et helt annet alvor, og i full fortrolighet, enn hva som var tilfellet i 2013.

Ola Borten Moe er ikke selv anklaget for upassende oppførsel i denne saken, men det kan stilles spørsmål ved hans håndtering av den. At saken kommer opp nå, i kjølvannet av den uoppklarte sexmeldingsaken fra hytteturen både han og Ivar Vigdenes deltok på, gjør at Borten Moes situasjon i partiledelsen er mer uavklart enn før. Veien tilbake til nestledervervet kan med dette ha blitt lengre.

Neste artikkel

Ap og Sp mot strømmen