Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Metoo i høyet

Senterpartiet har grønne fingre. Tapt tillit vokser ut igjen på bare 53 dager.

Vag: Trygve Slagsvold Vedum mener partiets metoo-aktør Dag Rønning er moden for nye tillitsverv i Sp under to måneder etter fallet. Foto:Mariann Tvete
Vag: Trygve Slagsvold Vedum mener partiets metoo-aktør Dag Rønning er moden for nye tillitsverv i Sp under to måneder etter fallet. Foto:Mariann Tvete

Senterungdommen har tradisjon for lettkledt kalender. Jeg dekket foto-arbeidet for Nationen i 2012: Det var sommer, det var sol og det var slett ikke søndagsantrekk i en låve på Inderøy, der Sandra Borch og Nina Moi lot plaggene falle tettere enn EU-argumenter.

Når humla suser i solvarm eng, eller nachspielet tar av på vaskerommet, får også senterpartister lyst til å ta hele Norge i bruk. Men mens andre partier har måttet sette anstand på sine lederhanner, har Senterpartiet vært spart for metoo-historier. Man har heller ikke sett dem for seg. I Senterpartiet snakker man over en kaffe på kjøkkenet, ikke med Bacardi på bar.

Det var derfor i en blanding av forbløffelse og plassmangel at media i vinter såvidt registrerte saken om Dag Rønning. Mens pressen sto på Youngstorget og ventet på at Ap skulle ta metoo på alvor, trakk Senterpartiets fylkesordfører i Hedmark seg 11. januar, på grunn av "upassende oppførsel".

Det som har skjedd, er at noen mindreårige jenter (mer enn en, men færre enn fem, ifølge fylkespartiet og Hamar Arbeiderblad) har meldt fra til partiet om at Rønning, en toppfigur i partiet de hadde søkt seg til, var beruset og opptrådte upassende overfor dem. Partiet skal forgjeves ha bedt Rønning om bedring.

Rønning "trakk seg selv", slik også Trond Giske gjorde, først da det brant under føttene. Men i Dag Rønnings pressemelding er det ingen unnskyldning til de berørte. De er ikke engang nevnt. Rønning beklager å ha utvist "for dårlig dømmekraft i enkelte situasjoner." Det kunne like gjerne handlet om en byggesak i Engerdal.

Når det gjelder tapt tillit, bruker ting å ta tid i politikken. Ap-leder Jonas Gahr Støre har fortalt Trøndelag Ap at de ikke må velge Trond Giske som ny fylkestopp nå. Christian Tonning Riise får ikke engang være med på Høyres landsmøte.

Aasa Gjestvang, fylkesråd for Sp, sa 12. januar at "det ligger i sakens natur" at også Dag Rønning har misbrukt sin sjanse. Men i Senterpartiet kan naturen manipuleres. 53 dager etter at tilliten var klippet av, var den vokst ut og blomstret på ny. I forrige uke ble Rønning valgt til gruppeleder i fylkestinget. Godtgjørelse: 417.871 kroner i året.

Vedum har ingen unnskyldning å komme med til varslerne. Han vil ikke en gang si at han tror på dem.

Oppsummert

Vaffelkos mot metoo

1 Sp var lenge uskyldens metoo-unntak. Så sprakk det i Hedmark.

Får lønn

2 Fylkesordfører Dag Rønning var ufin mot ungjenter. Partiet behandler Rønning som et offer.

Vag Vedum

3 Når det er trøbbel på låven, skygger Sp-lederen banen og lar gårdsjentene stå alene.

Annonse

Rønning ble ikke valgt fordi han var best skikket, men fordi han trengte penga. Rønnings gamle stollek-partner i Sp, Arnfinn Nergård, forklarer det slik: Metoo-kollegene Giske og Tonning Riise mistet ikke lønna si da de trakk seg, så da skal ikke Rønning miste den heller. Her er det fullt fokus på offeret i saken.

I et merkelig intervju i Østlendingen mener partileder Trygve Slagsvold Vedum... ingenting om saken. Han bare "forholder seg" til den. Han har ingen unnskyldning å komme med til varslerne. Han vil ikke en gang si at han tror på dem. Han snakker om "dem som har opplevd ubehagelig oppførsel". Vedum sier ikke at Rønning har oppført seg ubehagelig, men at noen har opplevd det slik. Småjenter sier jo så mye rart.

Vedum snakker som om han kommenterer en måneformørkelse, ikke mørke hendelser i hjemfylket. Det er til å forstå. Vedum ble partileder mye fordi han unnlot å ta stilling internt. Han ble en samlende løsning etter fløykampen mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe.

– Vi skulle gjerne vært Rønning-saken foruten, sier Vedum. Det er sånt som vi kan si når takraset smadrer en feilparkert bil på tunet. Vi andre takserer skaden, og legger regningen dit ansvaret ligger. Vedum trekker på skudrene, lar nøkkelen stå i, og håper det går bra neste gang.

Partilag i Hedmark er forbanna på valget av Rønning, det som Vedum velsigner. Senterkvinnene mener at faderpartiet ikke kan ha lært noe av metoo-sakene. – Vi skal lære. Vi må snakke åpent, svarer partileder Vedum med munnen full av bomull. Dag Rønning lærer åpenbart best på lederlønn.

Vedum har styrket både seg selv og partiet sitt gjennom den samlende fortellingen om fellesskap, låvefest og hopp i høyet på egne ressurser. Når morgenen kommer og det siver avslørende dagslys inn i Sp-låven, sitter Vedum på skigarden og "forholder seg" med gutta. Gårdsjentene i Sp trenger en husbond som bruker møkkagrepet mot metoo. Det har de åpenbart ikke i Vedum.

Neste artikkel

2019 i bilder