Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mannen som samlet Sp

Trygve Slagsvold Vedum har demilitarisert Senterpartiet, og brakt det til nye høyder.

Kaffedoktor: Trygve Slagsvold Vedum lanserte kaffekoppstrategien da han ble valgt som leder i Senterpartiet. Nå har han samlet partiet. Foto: Siri Juell Rasmussen
Kaffedoktor: Trygve Slagsvold Vedum lanserte kaffekoppstrategien da han ble valgt som leder i Senterpartiet. Nå har han samlet partiet. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det har vært mye fest og jubel på Lerkendal opp gjennom årene. Her har det vært feiret seriegull mer enn 20 ganger. RBK slo Brann 9–0. I storhetstiden ble selveste Real Madrid nedkjempet. RBK slo Brann 10–0.

Når Senterpartiet i dag åpner sitt landsmøte på Lerkendal, er det duket for mer jubel. Partiet er i posisjon til å doble oppslutningen fra forrige stortingsvalg, og kanskje mer enn det også. Det hårete målet om å gå forbi Frp og bli landets tredje største parti er innen rekkevidde.

I sentrum for jubelen står partileder Trygve Slagsvold Vedum. Han vil få mye av æren for partiets framgang.

En del av den er berettiget. Det er ikke så lenge siden partiet lå med brukket rygg, etter en nådeløs og lammende lederstrid. Vedum har med sin enkle kaffekoppstrategi sørget for å demilitarisere partiet. I stedet for å snakke om og bak hverandre i partiet, skulle man snakke til hverandre, helst over en god kopp kaffe.

Kaffekoppstrategien synes å være vellykket. Partiet framstår mer samlet enn på lenge.

Det var aldri opplagt at Vedum skulle bli partileder. Da han ble valgt som andre nestleder på Sps landsmøte i Ålesund i 2009, var Ola Borten Moe den store kronprinsen selv om han ennå ikke hadde kommet i partiledelsen. Faktisk i så stor grad at toastmasterne på landsmøtets festmiddag gjorde det til kveldens humoristiske gjennomgangstema. De færreste tenkte på Vedum som framtidig leder.

Men det skjedde noe annet viktig på landsmøtet i Ålesund, og som senere skulle bli avgjørende for Vedums vei mot toppen. Det var på dette møtet at konflikten mellom partileder Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe først kom til syne for offentligheten.

Borten Moe hadde skrevet en kronikk i VG, med kritikk mot «SV-staten», som kom på trykk samme dag som landsmøtet åpnet og Navarsete skulle holde sin første landsmøtetale som partiets leder. Navarsete ble rasende på Borten Moe, og karakteriserte ham som en solospiller.

En Sp-leder som framfører klassisk Sp-politikk blir ikke trump bare fordi han framfører politikken mer utilslørt.

Oppsummert

Jubel

1 Båret fram av gode meningsmålinger vil Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hylles av sine egne på landsmøtet i Trondheim i helga.

Ingen prins

2 Vedum var aldri noen kronprins i partiet, det var konflikten mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe som banet vei for ham.

Strateg

3 Vedum har ikke bare samlet partiet, han har også rendyrket partiets distrikts-profil.

Annonse

Det er nettopp konflikten mellom Navarsete og Borten Moe, med sine respektive fløyer i partiet, som banet vei for Vedum. Da Navarsete gikk av, var Borten Moe så kontroversiell at han bare så vidt overlevde som nestleder. Men selv ikke nå var Vedum et helt opplagt førstevalg. Først måtte Marit Arnstad avklare – mer enn en gang – at hun ikke var lederkandidat.

Etter at han ble kronet som partileder i 2014 har imidlertid tvilen om Vedums lederegenskaper internt i partiet fordunstet som dugg for solen. Det skyldes ikke bare brobyggeregenskapene hans. Vedum har også vist seg som en dyktig politisk strateg. Da han begynte å gjøre seg gjeldende som nestleder og landbruksminister i valgkampen 2013, var partiets profil nokså utydelig. Landbruk var sjokkerende nok utelatt som hovedsak i valgkampen, trolig i et forsøk på å nå ut til flere velgergrupper.

Dette brød Vedum seg lite om. Han kjørte på med landbruk fra morgen til kveld. I evalueringsrapporten etter det svake valget, ble Vedums landbrukskampanje (som egentlig trosset den vedtatte valgkampstrategien) framhevet som ett av få lyspunkt.

Etter han tok over som partileder har han bidratt sterkt til å rendyrke Senterpartiet som et distriktsparti. Borte er frykten for å dø hen i takt med den demografiske utviklingen, borte er angsten for framstå som et særinteresseparti. Under Vedum har budskapet blitt klarere: Senterpartiet er for desentralisering og et levende Bygde-Norge. Det er styrende for partiets politikk og prioriteringer. Ferdig snakka.

Senterpartiets nypolerte profil og partilederens klare tale har vakt oppsikt i det politiske Norge. Vedum har for lengst fått merkelappen populist, og har også – i fullt alvor – blitt sammenlignet med Donald Trump. Sammenligningen er selvsagt dypt urimelig. En Sp-leder som framfører klassisk Sp-politikk blir ikke trump bare fordi han framfører politikken tydeligere og mer utilslørt enn hva vi har vært vant til fra tidligere.

I dag vil han, båret fram av gode meningsmålinger, tas imot som en helt av sine egne. Mannen som aldri var kronprins har blitt kongen av Senterpartiet.

Neste artikkel

Distriktskommunene rammes hardest av fastlegekrisen