Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Magre jul, billige jul

Vegetarisk ribbe, juletre av plast og julebrus uten sukker. Hvorfor ikke 17. mai uten korps?

Julefeiring: Julen har ingenting med rasjonalitet eller sparing å gjøre. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.

Mannen var ute med saga så lang, en adventsdag for noen år tilbake. Han ble avslørt i å hogge et tre som sto i veikanten langs fylkesvei 705. Siden grana nok sto på Vegvesenets grunn, var den å betrakte som fritt og gratis juletre, mente mannen. Slik ble det billig julefeiring i Neadalen.

Det kunne vært verre. Det kunne vært plast. Er du heldig, kommer barna hjem fra skolen med egenprodusert julepynt bare en far kan elske. Skal du, i de få årene julelysene tindrer i øya på de små, by dem plastikk fra Shanghai å henge sin dyrebare pynt på?

Ifølge Plantasjen, som fører juletrær både fra danske jorder og norsk sokkel, stagnerer salget av plastjuletrær. Det burde ha stupt, etter at vi i høst har fått se hva som finnes i hvalfiskens buk og i kjøttet på blåskjellene langs våre kloakkanlegg/laksemerder.

Hvor billig kan man egentlig ha det? Jeg begynner å bli litt lei. Ribba (eller, ofte er det jo buklist. Vi forstår jo ikke slakteanatomi lenger) til 29 kroner kiloen, er billig. Den er fremprovosert med soya og antibiotika i en fabrikkhall utenfor Krakow, nødtørftig avlivet og kjørt i bulk til en handledisk på Svinesund. Vi bli hva vi spiser - også på julaften. Har du tenkt å servere svigermor ei billig gammal sugge?

Hjemme hos oss har vi brygget øl, bakt flatbrød, speket spekepølse, stekt leverpostei og bakt lemse og smultring til jul. Billig er det ikke. Det ligger ingen innsparing i å erstatte Orklas industriflatbrød. Velstandsutviklingen har gjort husfliden avlegs og dyr. Toro-posene med suppe, som på 50-tallet var et sikkert statustegn på at man kunne kjøpe seg fri fra bondesamfunnets margbeinkoking, er blitt lønnsarbeidernes alternativ til Burger King og Grandiosa.

Fotballaget til veslefrøken holder juleavslutning med makspuls etter trening 17. november. Selv om det gjenstår fire seriekamper før lille julaften, skal de små værsågo smule pepperkaker med palmeolje ned i kunstgresset og skylle etter med alkoholfri, vammel gløgg. Så må alle løpe til bilen. Mor må pakke 72 kalendergaver før 1. desember, og har allerede tatt på seg ekstra overtid for å betale for bulken hun laget da hun skrev handlelapp bak rattet i går.

"Når pinnekjøttet skal ut igjen, sitter vi klare med julenisse-dopapir til dobbel pris."

Oppsummert

Billiggran

1 Tyvhogst eller plastjuletre? Forskjellen er kun juridisk, om en ser rett på det.

Juleinflasjon

2 Julen er verken for dyr, usunn eller lite bærekraftig. Den er bare for lang.

Fett, salt, søtt

3 Julestemningen fra soya og light-julebrus er like falsk som smaken.

Annonse

«Julen varer længe, koster mange penge.», synger danskene i sin julesang ”Højt fra træets grønne top”. I enfoldig velstand spiser vi pinnekjøtt hele høsten. Folk som klager på at julen er for dyr eller fet, bør vurdere å starte den litt senere. Nei barn, pakker er ikke 1. desember, men 24.

Når pinnekjøttet skal ut igjen, sitter vi klare med julenisse-dopapir til dobbel pris. Julestemning skal det være, om så i anus. Det kan bli litt sårt i lengden. Om julen blir lengre nå, må vi begynne å synge «Julen varer helt fra påske.»

Spørsmålet er ikke bare hvor mange dager jul, men hvor mange kilo jul vi trenger. Jeg har brukt å kjøpe 2 kg pinnekjøtt til julaftensmiddagen. Årvisst har halvparten havnet i grønn pose over nyttår. Nå kjøper jeg bare 1 kg. Da kan jeg kjøpe dobbelt så dyrt pinnekjøtt. Av dette blir det mindre matkasting og mer julestemning. BIllig blir det uansett ikke. Det er helt greit. Julen har ingenting med rasjonalitet eller sparing å gjøre.

Light-julebrus er en selvmotsigelse, en umulighet. Brus kan være enten light eller jul. Og vegetarisk jul? Om vi i vår armod har spist ris, graut eller kassava til hverdags, har vi aldri gått inn i høytid og fest uten først å gripe kniven og slakte et dyr. Ingen samfunn har noensinne slengt en grønnsak på bordet og kalt det party. Det står enhver fritt å spise imitert ribbe av dehydrert soyaprotein. Jul er det ikke og blir det ikke.

Norsk jul er en lysende, ribbefettglinsende langfinger mot mørket på vår jord og i vår sjel. Vi som vandrer i vinterskyggens dal, trenger å rette ryggen, ta frem pynten, slekta, vennene og minnene fra fortiden og smatte salt, fett og søtt til vårt og (trolig) Guds velbehag i en ukes tid etter solsnu. Før vi forlater nyttårsfesten og stamper ullkledt videre i vinternatten på vei mot en sannsynlig vår. God jul!

Neste artikkel

VM i kjedelig?