Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lundteigen tråkker i salaten

I den store sammenhengen er Per Olaf Lundteigens lue-stunt en bagatell. Likevel: Han burde latt være.

Mann med hatt: Under en debatt forsøkte Sp-politiker Per Olaf Lundteigen å sette en mårhund-lue på hodet til MDGs Une Aina Bastholm. Ville han gjort det hvis Bastholm var en jevngammel mann og ikke en langt yngre kvinne? Foto: Skjermdump fra Oslo Senterparti
Mann med hatt: Under en debatt forsøkte Sp-politiker Per Olaf Lundteigen å sette en mårhund-lue på hodet til MDGs Une Aina Bastholm. Ville han gjort det hvis Bastholm var en jevngammel mann og ikke en langt yngre kvinne? Foto: Skjermdump fra Oslo Senterparti

Før helga fikk Lundteigen den drømmeduellen han hadde håpet på. Kanonen fra Buskerud mot Miljøpartiet De Grønne, direkte fra Karl Johan: Landbruk, landbruk, landbruk!

Det var en vinn-vinn-situasjon.

MDGs kvinnelige nasjonale talsperson Une Aina Bastholm har hevet sin rikspolitiske profil betraktelig i løpet av valgkampen. Hun fikk nokså bred skryt, inkludert fra Sp-hold, for sitt forrige sammenstøt med Lundteigen, i Nationens lokaler.

For å si det mildt: Lundteigen er ingen påtagelig raus motdebattant. Han bruker ikke silkehansker. Men Bastholm har vist at hun takler ham bra. Hun hadde velgere å hente på å ta debatten en gang til.

Lundteigen, på sin side, har like mye å vinne på å ryke i tottene på MDG.

Riktignok finnes det sentrale politiske spørsmål der MDG og Lundteigen står nærmere hverandre enn Lundteigen står flertallet i Senterpartiet. Ta for eksempel Lundteigens lange kamp mot masseprodusert kylling, en kamp han selv mener har kostet adskillig politisk kapital. Eller da Rasmus Hansson var den eneste som støttet Lundteigens protestforslag mot jordbruksoppgjøret i 2015.

Lundteigen har grønne tendenser. Men hans grønnfarge er ikke Bastholms grønnfarge. Hans viktigste velgergrunnlag er nok mer tilbøyelige til å oppfatte MDG som et virkelighetsfjernt byparti.

Selvsagt hadde Lundteigen det i tankene da han utfordret Bastholm til duell. Sannsynligvis hadde han det samme i tankene da han tok med seg den omstridte lua.

Videoen viser hvordan Lundteigen finner fram en plastpose mens Bastholm snakker med debattleder Aslak Bonde. Fra posen trekker han fram mårhundlua.

Bildet som har spredd seg ser slett ikke bra ut: En godt voksen, mye større mann prøver å dra en stor, hårete lue ned over hodet på en ung og mye mindre kvinne.

Det er tydelig at hun ikke synes det er noe morsomt. Det er vanskeligere å prøve å lese ut av bildet hva Lundteigen egentlig tenker han driver med.

Dette handler om mer enn Bastholm og Lundteigen, eller Sp og MDG.

Oppsummert

Lue-stunt

1 Sp-veteran Per Olaf Lundteigen fikk kritikk etter at han forsøkte å kle på motdebattant og pelsmotstander Une Aina Bastholm (MDG) en mårhundpelslue.

Bruk huet

2 Kritikken er på sin plass. Lundteigen ga seg raskt, men burde ha forstått at det var en dårlig idé fra første stund.

Nei, nei, gutt

3 Enkelte MDG-motstandere vil nok synes slik oppførsel er greit, så lenge det er MDG det går ut over. De tar feil.

Annonse

"Se på videoen", argumenterte Lundteigen i ettertid. Og det er sant. Bildet som er spredt i sosiale medier får Lundteigen til å se farligere ut enn han er. Videoen av debatten viser hvordan Bastholm parkerer luestuntet raskt og effektivt.

Likevel: Ærlig talt. Det er mulig Lundteigen ville gjort det samme med Hansson. Men i en valgkamp som allerede preges av hersketeknikker og avbrytelser, fremstår det som en tabbe på et helt nytt nivå å tenke at dette skulle være greit.

Valgkamp har en tendens til å dra det demokratiske ordskiftet ned i søla.

Alle drømmer kanskje om den saklige diskusjonen der fornuftige folk prøver å finne frem til gode løsninger. Det vi får – og, må det tilføyes, det et flertall av velgerne foretrekker å klikke på og kikke på – er kauking, avbrytelser og i beste fall halvsannheter.

Det er deprimerende greier. Men det går fortsatt en grense ved fysisk kontakt.

Etter debatten i Nationen kom det reaksjoner på at Lundteigen hadde vært arrogant. At han hadde forsøkt å overkjøre sin yngre, kvinnelige debattmotstander på en måte som ikke fikk ham til å se bra ut.

Også da hadde han med seg rekvisitter: Et flygeblad fra sin egen valgkamp og en grankvist som ble liggende igjen da Lundteigen dro videre til neste arrangement.

Da etterlot han imidlertid ikke videodokumentasjon av en mannlig politiker som invaderte intimsonen til en mye yngre kvinne. Det gjorde han nå. Og åpnet dermed et nytt kapittel i diskusjonen om hersketeknikker med og uten kjønnsperspektiv i norsk politikk.

Bastholm er ingen sårbar blomst. Det viser videoen helt klart. Og Lundteigen kan nå tross alt terge på seg en stein – uansett kjønn. Ta Lars Peder Brekk, som som landbruksminister konkluderte med at "Lundteigen ødelegger regjeringen".

Men dette handler om mer enn Bastholm og Lundteigen, eller Sp og MDG. Respekten for folkeskikk fortjener at vi alle tar oss en pause og tenker gjennom hva vi driver med.

Neste artikkel

Bondeopprørere snur ryggen til Sp i høstens valg