Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Livet, døden og bygdedyret

Hva er meningen med livet? Det er det underliggende spørsmålet i den nye amerikansk radiodokumentarserien S-Town som har fått kulturfolk og podkast-entusiaster over hele verden til å nikke gjenkjennende og si at nå, endelig, forstår de litt mer.

På reise: Den amerikanske radiomannen Brian Reed dro til landsbygda i Alabama for å oppklare et mord. Han fant mye mer. Foto: Andrea Morales
På reise: Den amerikanske radiomannen Brian Reed dro til landsbygda i Alabama for å oppklare et mord. Han fant mye mer. Foto: Andrea Morales

Serien har to navn. Skal du finne den på nettet, må du søke på «S-Town». Begynner du å høre på den, forstår du raskt at den egentlig heter «Shit-town», «Drittbyen». Drittbyen det er snakk om er en liten småby i Sørstatene, og utgangspunktet for at radiomannen Brian Reed reiser dit, er en epost han får fra en av innbyggerne der.

«John B. McLemore bor i Shit-town, Alabama», skriver John B. McLemore i eposten til Reed, og inviterer hele radioteamet til å komme dit for å etterforske det McLemore mistenker er et «vaskeekte mord».

Å skrive mye om hva som skjer senere, ødelegger mer enn det oppklarer. La det bare være sagt at dersom du er god nok i engelsk, bør du finne denne serien og høre på den. Den er gratis. Og den er god.

Men mest av alt er den interessant fordi den finner noe universelt i noe særdeles spesielt. Shit-town, Alabama er ikke umulig å kjenne seg igjen i. Vel er det lite Ku Klux Klan i Norge, og distriktspolitikken har bidratt til at arbeidsledigheten ikke er så eksplosivt høy. Men rotløs ungdom, tatoveringsbutikker og generasjonsvarig agg mellom ulike storfolk i bygda har vi her også.

Og når McLemore beklager seg over hvordan det er å ha lyst til å snakke om bøker og filosofi, men bare finner folk som vil snakke om idrett og jakt? Den samme klagen har jeg hørt en rekke ganger opp gjennom årene, fra folk i alle kanter av Norge.

Stor frihet og stor ufrihet kan oppstå i et liv i et lite, tett lokalsamfunn. Disse opplevelsene – enten det er «bygdedyret» som legger en kvelende labb over deg, bygdesamfunnet som stiller opp når du trenger dem eller gleden av å slå lens på egen eiendom uten at det finnes en nabo som vil finne på å blande seg inn – kan være vesensforskjellige fra noe du opplever i en større by.

Ensomheten du kan oppleve som et usynlig ansikt i en stor folkemengde er noe annet enn ensomheten oppe på fjellet eller inne i skogen. Eller i et lite samfunn der alle tror de vet hvem du er. Det er ikke noe nytt, ikke minst for Nationens lesere. Men for mange av S-Towns sentrale målgruppe kommer innsiktene om hva et bygdesamfunn kan være, som bestilt.

Mennesker er både enklere og mer kompliserte enn du kan få inntrykk av ved første øyekast.

Oppsummert

Pop

1 Den amerikanske radiodokumentaren «S-Town» er blitt aprils store podkast-snakkis, også i Norge.

Dypt

2 Serien tar utgangspunkt i en anklage om et mord som er blitt hysjet ned av myndighetene, men handler dypest sett om meningen med livet.

Lytt

3 Derfor er den vel verdt å få med seg også for den som selv vet hvordan livet på bygda kan fortone seg.

Annonse

Akkurat nå spør mange både i USA og i verden for øvrig seg hva folk i Trump-land, USA, driver med. Shit-town, Alabama er et kroneksempel på et område der Trump fortsatt er kongen. Området er nittifem prosent hvitt, i motsetning til flere av nabobygdene, og «det er ikke tilfeldig», som det heter. Selv om serien ikke først og fremst tar sikte på å analysere området i politisk forstand, er det ikke til å komme fra at de politiske undertonene lar seg høre i bakgrunnen og av og til trenger helt frem i forgrunnen. «Du er vel en av de derre venstreside-folka vi tok innersvingen på», humrer et intervjuobjekt overfor radiomannen Reed.

Reed lar seg ikke avskrekke, heller ikke når han møter uttalte rasister og plutselig forstår hvorfor den afroamerikanske kjæresten hans ba ham stenge tilgangen til Facebook-profilen med bilder av dem før han dro til Alabama. Han lar seg heller ikke friste til å lage lettvinte karikaturer av menneskene han møter.

En av årsakene til at serien er blitt så populær, er at flere av disse avsløringene fremstår som reelle vekkere. Avsløringene om mordet McLemore mistenker har funnet sted og siden blitt feid under teppet, blir mindre viktige enn samtalene med innbyggerne i Shit-town om hvordan livet og samfunnet fungerer.

Det viser seg da også etter hvert at livet er livet, enten du lever det i storbyen eller på landsbygda. Mennesker er både enklere og mer kompliserte enn du kan få inntrykk av ved første øyekast. Og selv om dokumentaren etter hvert går så tett på enkeltmenneskers indre og ytre liv at det kan bli i mest nærgående laget, er det aldri uten respekt.

På et tidspunkt presenteres John B. McLemores modell for å regne ut hvor mye meningsfull tid du har tilbrakt på jorda. McLemore, som blant mange andre ting er klokkeentusiast, trekker fra for eksempel søvn og kjedelig arbeid. Ta deg tid til å høre denne modellen. Det er verdt det.

Neste artikkel

Quislings frigjorte barn