Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ja til innvandring!

Uten Øst-Europa stopper norsk landbruk!

Det koker i åkeren. Varme og tørke har modnet bæra rekordtidlig, og sesongarbeiderne er ikke på plass. Bak det akutte arbeidskraftbehovet i norsk landbruk lurer en kronisk mangel.

Min barndoms polakker jobbet på sirkus. Avløsere fantes ikke. Det fantes naboen over elva, som også hadde melkekyr. Min mor og far tok begge fjøsene den ene helga, så tok naboen begge fjøsene neste helg. Slik ble det campingtur til Hede.

I dag er melkebonden konsernleder. Dagkostnaden på en robot tilsvarer snart verdien av en ku, ei kvige har stukket av fra beite, den 48. kalven må øremerkes og alle de 111 spørsmålene til KSL-kontrolløren må besvares. Helst i dag.

Det trengs pusterom, ferie, tid til å tenke. Mens bonden og bonda diskuterer på norsk om hvorvidt det er forsvarlig å ta ut sydenferie i år, går fjøsstellet sin gang på slaviske språk. Øst-Europa holder norsk melkeproduksjon i gang.

Hos Veronica Hauge i Gloppen plukkes det bær på polsk. Norske ungdommer rømmer som regel åkeren etter et par dagers arbeid. Hvis ikke, drar de på ferie etter et par uker, sier Hauge til NRK. 15 polakker og litauere fyller kurvene hennes, du smaker ikke forskjell.

Timelønnen ligger på 125 kroner timen. Huff så lite, sukker du i din hagestol. Da skal du vite at sauebonden på Vestlandet, du vet hun som i tillegg til å lage verdens beste kjøtt leverer kulturlandskap i verdensarv-klasse? Hun får 115 kroner timen, basert på regnskapsåret 2016. Husk det i pinnekjøttsesongen da, du.

Annonse

Som i all næring er det ikke arbeidsgiver som til slutt betaler for et anstendig lønnsnivå. Det er de som kjøper varen. Vil ikke kjøperne betale, blir lønn og arbeidsforhold deretter. Det er derfor vi kjøper kjøleskap laget i Taiwan og ikke i Trondheim. Mat mener mange av oss stadig at det er lurt å lage innenfor nasjonens grenser. Da må vi håndtere kostnadene selv.

Kidsa vil verken plukke bær eller lam. Det er fordi de er smarte, ikke fordi de er late, påpeker seniorforsker Arild Steen ved Arbeidsforskningstinstituttet til NRK. De får bedre betalt på Cirkle K. Da har både de og BNP godt av at de jobber der og ikke i åkeren. Skal vi sommerstenge bensinstasjonene mens ungdommen sjølproletariserer seg i jordbæråkeren? Tror ikke det. På stasjonen kan de dessuten være på Instagram mellom kundene. Ingen bærplukker har noensinne postet en selfie.

Skal vi sommerstenge bensinstasjonene mens ungdommen sjølproletariserer seg i jordbæråkeren?

Verftsindustrien sliter med å rekruttere sveisere – og det er ikke dårlig betalingsevne som tasser rundt på teppene i Rederiforbundet. Når godt betalte håndverksfag opplever mangel på villige hender er det ikke rart at hendene i åkeren glimrer med sitt fravær.

Sommeren 2009 mesket mange av oss seg med mat produsert av 60 polakker i Lier. De bodde i en låve uten rømningsvei, brannvarsling og med kokestell lagret i senga. Det er ikke forhold for folk.

Men medieoppslagene om sosial dumping i landbruket er over halvert siden 2009. Bygg- og anleggsbransjen har tatt over verstingrollen. Også her skjer dumpingen med de beste begrunnelser og intensjoner om konkurransedyktighet. Forskjellen er at i eiendomsbransjen kjører de Jaguar. Bønda kjører gammal Hi-ace.

Fjøs må stelles hele året. Når arbeidsinnvandrerne blir bofaste, skjer noen fine ting. Krzysztof Krzystek har jobbet i fjøsene hos bønder i Stjørdal i 12 år. Da han giftet seg i Polen i 2008, ba han to av sine norske arbeidsgivere nedover på bryllupsfest. Det høres mer ut som kulturell utveksling enn det halmstrået øvre samfunnslag dekker seg bak, de som holder filippinske jenter til å skifte bleier og vaske bæsj og kaller det au pair.

Oppsummert

Billigere

1 Landbruket importerer kostnadskutt. Er det så farlig?

Utnyttes

2 Norsk ungdom som skyr åkeren, er ikke late. De har bare bedre jobber å ta.

Fornøyd

3 Minstelønn og skikkelige arbeidsforhold er ikke noe å skamme seg over å tilby, eller å ha.

Den trendynaive tanken om å omstille norsk landbruk fra rødt kjøtt til frukt og grønt vil, om den mot formodning skulle få effekt, gjøre behovet for arbeidsinnvandring enda større. Kjøtt og melk produseres hele året. Løk må pakkes, bær plukkes og kålhoder håndteres i en svært kort sesong. Heltids fjøsarbeidere blir erstattet med korttidsarbeidere i åkeren.

Småbrukarlaget og bybøndene har ikke gitt opp visjonen om folk i arbeid og jord i hevd, i samfengt koselig onnearbeid med påfølgende kurv-hagefest med økologisk sider og Björn Afzelius-sanger. Men det hjelper ikke. Jordbæra er moden nå. Om to dager er den bare svindyr gjødsel til neste års avling.

Og du som fortsatt ikke vil ha import av billige innsatsfaktorer til norsk landbruk: Dra på havna i Fredrikstad og demonstrer mot soyaskipene som metter norske husdyr. Ryszard og Marek kommer til danskebåtkaia i Oslo. De ødelegger iallfall ikke regnskog før de ankommer.

Neste artikkel

Graminor vil flytte foredling av jordbær til Vestlandet – bærprodusenter reagerer