Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen fritime for Støre

Trond Giske er ute av ledelsen i Arbeiderpartiet på ubestemt tid. Det betyr ikke at partiet er fritatt fra problemene sine.

Krevende: Ap-leder Jonas Gahr Støre må behandle anklagene mot nestleder Trond Giske på en uangripelig måte. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Mandag kveld kom pressemeldingen fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om at Giske var «fritatt» som nestleder inntil videre, på bakgrunn av varslene om upassende eller trakasserende oppførsel overfor flere kvinner.

På den måten forsøker Støre å kjøpe seg tid i en vanskelig sak som var i ferd med å lamme partiet fullstendig. Den tiden må Støre bruke både klokt og godt om partiet skal komme helskinnet ut av den opprivende striden rundt nestlederen.

Det som gjelder nå, er å etablere en god og ryddig prosess for den videre behandlingene av varslene mot Giske. Om det hele ender med at Giske må gå av permanent som nestleder i partiet – noe som nok er det mest trolige utfallet – må prosessen være av en slik art at Giskes støttespillere kan ha tillit til den. Hvis så ikke skjer, vil det skape sår i partiet som vil bli vonde å lege.

Trond Giske var, inntil anklagene om trakassering kom opp, den mest sannsynlige arvtakeren etter Støre. Han har over 30 års fartstid i partiet, og har nøysommelig bygget opp en maktbase rundt seg. Om Giskes visjon veltes, vil det påvirke svært mange i både partiet og i fagbevegelsen som har investert tungt i hans politiske framtid.

Noen av dem har allerede reist spørsmål om det pågår en heksejakt på Giske. Den tidligere fagforeningstoppen Leif Sande, som nå møter på Stortinget som vararepresentant for Ap, skriver i sin blogg at det pågår en intens kampanje mot Giske. Han sammenligner «jakten» på Giske med prosessen som førte til tidligere LO-leder Gerd Liv Vallas fall, der metoden er å skape et så stort og umenneskelig press på Giske at han til slutt velger å trekke seg.

Det kan ikke være tvil om at det finnes krefter i partiet som over tid har motarbeidet Giskes mulige kandidatur som Ap-leder. Sande skriver i sin blogg at fordi mange fryktet at Støre ville miste jobben etter et svakt valg, ble det umiddelbart startet en kampanje for å få tatt Giske så han ikke skulle være i posisjon til å overta.

Denne teorien kan støttes med at Giske ble gitt hovedansvaret for dårlig valgkampledelse, og ved at han utløste et «opprør» da han krevde posten som partiets finanspolitiske talsperson på bekostning av Marianne Marthinsen. I Sandes øyne ble metoo-kampanjen, med de etterfølgende varslene mot Giske, et beleilig verktøy for dem som vil kvitte seg med Giske. Nå kunne han jekkes ut for godt.

De neste dagene vil bli definerende for partileder Jonas Gahr Støres lederskap.

Oppsummert

Fritatt

1 Trond Giske er fritatt som nestleder på ubestemt tid, etter anklager om trakasserende oppførsel.

Kjøpe tid

2 På denne måten håper parti-leder Jonas Gahr Støre å kjøpe dyrebar tid for å behandle saken på en forsvarlig måte.

Konflikt

3 Men han har ikke lang tid på seg, mistroen og konfliktene i partiet øker fra dag til dag.

Annonse

Det er imidlertid vanskelig å argumentere for et syn som dette uten samtidig å sette dem som har varslet om Giskes upassende atferd i et mistenkelig lys. Særlig etter at Giske selv har omtalt noen av varslene mot ham som grunnløse og falske. Det er tydelig at Giske ikke vil gi seg uten kamp.

Det er dette som sakens kjerne, og som Støre og den øvrige ledelsen i Arbeiderpartiet må forholde seg til. Det har kommet inn flere varsler på Giskes oppførsel. Noen av hendelsene har Giske beklaget, andre bestrider han. Utfordringen for Arbeiderpartiet er å sortere i dette på en måte som gjør at både varslernes og Giskes rettssikkerhet ivaretas. Støre har allerede varslet at han vil søke juridisk bistand for å behandle varslene på en korrekt måte.

Ap-lederen må da også utføre jobben på en uangripelig måte. Han har ikke råd til å trå feil. På den ene siden står Aps troverdighet som landets fremste likestillingsparti på spill, på den andre siden risikerer han å sende partiet inn i en opprivende konflikt. «Giske-fløyen» i partiet må rett og slett overbevises om at Giske ikke er utsatt for et politisk komplott.

Dette er ikke noen enkel oppgave. Lettere blir det ikke av at et kobbel av pressefolk henger på partiet som en klegg, og at mange i partiet åpenbart også fôrer journalistene med stadig nye opplysninger. Pressen godtar ikke noen «time-out».

De neste dagene og ukene vil ikke bare besegle Trond Giskes skjebne som partiets nestleder. De vil også bli definerende for partileder Jonas Gahr Støres lederskap. Han må sørge for en forsvarlig behandling av de alvorlige anklagene mot Giske, men han har samtidig ikke lang tid på seg før han må sette et punktum for saken. Mistroen og konfliktene innad i partier vokser fra dag til dag.

Et fritak for Giske er ingen fritime for Støre.

Neste artikkel

Advarer mot EØS-debatt på feil premisser