Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hva er galt med Ap?

Arbeiderpartiet har i fire år vært i opposisjon til et borgerlig styre preget av krangel og mishag. Likevel stuper partiet på målingene. Hva er galt med Ap?

Kontraster: Ap-leder Jonas Gahr Støre ble utropt som partilederdebattens store vinner forrige mandag, men har siden måttet svare på spørsmål om krisetall på målingene. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Kontraster: Ap-leder Jonas Gahr Støre ble utropt som partilederdebattens store vinner forrige mandag, men har siden måttet svare på spørsmål om krisetall på målingene. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

De siste fire årene har Norge blitt styrt av den blåeste og mest liberalistiske regjeringen vi har hatt etter krigen. Den kom til makten gjennom en samarbeidsavtale med KrF og Venstre, et samarbeid som i hele perioden har vært preget av krangel og mishagsytringer. At en statsråd i regjeringen kom til å si at en av partilederne fra støttepartiene sleiker imamer oppetter ryggen, er bare toppen av isfjellet. Hvert eneste statsbudsjett har vært en nær døden-opplevelse for det borgerlige samarbeidet.

En skulle tro dette ville gi regjeringens motstandere gode kort. Men Arbeiderpartiet, partiet som skal lede regjeringen som overtar makten etter de blåblå, er i sterk tilbakegang. I forrige uke falt partiet 5,9 prosentpoeng på NRKs meningsmåling, til 27,1 prosent. Tirsdag ble Ap målt til 27 prosent i Dagens Næringsliv.

Kontrastene er store for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han ble utropt som partilederdebattens store vinner forrige mandag, men har siden måttet svare på spørsmål om krisetall på målingene. Arbeiderpartiets fall er det store samtaleemnet i mediene og i det politiske miljøet.

Det mangler ikke på teorier om årsaker til miseren. Noen hevder at rikingen Støre ligner for mye på en høyremann til å være fullblods Ap-leder. Disse ser bort fra at Ap under Støres lederskap også har oppnådd målinger på over 40 prosent. Andre tror at Aps flørt med sentrum har skremt velgerne på partiets venstrefløy over til SV og Rødt. Men dette er heller ikke noen ny problemstilling for Ap-velgerne, Støre har lenge holdt døren åpen for et sentrumssamarbeid.

Statsminister Erna Solbergs "spindoktor", statssekretær Sigbjørn Aanes, forsøker seg som politisk analytiker på egen Facebook-side med fem mulige forklaringer på Aps problemer. Kort oppsummert: Ap har kommet med for mye kritikk av regjeringen, og for lite om egen politikk. Uklare samarbeidsforhold på venstresiden. Ap gamblet på dårlige tider, men de mørke skyene forsvant. Ap har styrket SV og Sp ved å bære fram en fortelling om økt ulikhet og sentralisering. Støre er arrogant, og har tatt et regjeringsskifte for gitt.

Aanes har, som en av Høyres sentrale valgstrateger, all interesse av å produsere historier om Aps angivelige feilsteg. At media setter søkelys på Aps problemer, representerer i seg selv et problem for partiet. Nå produseres det nyheter om Aps sjokkmålinger og krisetilstand. At en sak om mulig svart arbeid utført på Støres brygge i 2011 dukker opp midt oppe i denne situasjonen, er ikke tilfeldig. Studerer man sakens realiteter, er det vanskelig å påvise at Støre har gjort noe kritikkverdig. Men når mediedrevet allerede handler om Aps forestående valgnederlag, vil selv små saker få stor oppmerksomhet.

At media setter søkelys på Aps problemer, representerer i seg selv et problem for partiet.

Oppsummert

Sliter

1 Arbeiderpartiet sliter i valgkampen, til tross for at partiet er i opposisjon til landets blåeste regjering siden krigen.

Forklaringer

2 Det framsettes stadig nye forklaringer på Aps fall, blant annet fra Høyres valgstrateger.

Problem for Ap

3 At media setter søkelys på Aps problemer, representerer i seg selv et problem for partiet.

Annonse

Dess mer som skrives om Aps mislykkede strategier og om Støres brygger, dess vanskeligere blir det for Ap å komme fram med sin politikk.

Aanes har likevel noen poenger. Han er ikke den eneste som påpeker at Aps hovedsak så langt i valgkampen, sysselsetting, har mistet kraft etter hvert som ledighetstallene synker. Som politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv konstaterer, er Støre er den økonomiske oppturens fremste offer. Men samme avis omtaler også årsakene til at ledigheten faller. Stadig færre deltar i den norske arbeidsstyrken. At andelen som står utenfor arbeidslivet øker under høyrestyre, minner om en god valgkampsak for Ap, men kan være komplisert å kommunisere ut. Sysselsettingsgrad er tross alt et slagord med tre stavelser.

På et annet punkt, de uklare samarbeidsstrategiene på venstresiden, er det bare å snu speilet. To samarbeidspartiene til Høyre avviser ethvert regjeringssamarbeid med det tredje – Frp. Fire år med borgerlig styre har gjort samarbeidsklimaet dårligere, ikke bedre.

Da Støre surfet med målinger på 40-tallet, var Ap katalysatoren for et ønske om regjeringsskifte. På de aller fleste målingene ligger det fortsatt an til regjeringsskifte. Men nå fordeler prosentene seg på flere partier. Kanskje har velgerne begynt å tenke på hva slags regjering de ønsker å erstatte dagens regime med?

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Et litt mindre Ap kan fortsatt vinne makten hvis støttepartiene vokser.

Neste artikkel

Solberg skryter av milliardkutt – lover nye skattelettelser