Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Høyres nye råhet

Det kan være at Erna Solberg og Høyre ikke plages av kulda rundt Listhaug. I så fall har vi et råere Høyre som har nærmet seg Frp.

Duell: Statsministeren var bemerkelsesverdig lite statsministeraktig i sitt usaklige angrep på Ap-lederen. Sliter Erna Solberg, eller er forklaringen at Høyre har nærmet seg Frp? Foto: NTB scanpix

Mens Civita og VG-kommentatorer av uedle grunner stadig sneier borti Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med «Norges Trump»-stemplet, så er ikke svenske Aftonbladet i tvil om hvem som fortjener den æreløse betegnelsen: «Sylvi Listhaug är Norges Trump», erklærte Anders Lindberg på lederplass onsdag denne uka.

Trump gjorde som kjent et forsøk på å skremme med «svenske tilstander» i sitt forsvar for å stenge enhver muslim ute fra landet. Han lyktes ikke. Blant andre den tidligere statsministeren fra Høyres søsterparti i Sverige (Moderaterna), Carl Bildt, rykket ut med en sylskarp korrigering av Trumps falske påstander om Sverige. Trump måtte krype til korset, og unnskyldte seg med at han hadde lest i en avis at svenskene hadde trøbbel med muslimene. Det var altså pressens skyld.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug var ute i samme ærend som Trump da hun dro til Stockholm og Rinkeby i et forsøk på å gjøre skremselspropaganda av svensk innvandringspolitikk. Stuntet vekket harme i den svenske regjeringa. Selvsagt. Må aldri norsk valgkamp nå et slikt lavmål igjen.

Lindberg avslutter lederen i Aftonbladet slik: «Listhaugs beskrivning av Sverige skulle passa utmärkt som skönlitteratur, kanske som bakgrund i en spännande deckare. Men med verkligheten har den lite att skaffa. Washington Post har tidigare jämfört just Sylvi Listhaug med Donald Trump och det finns onekligen vissa likheter. Tyvärr skadar hennes agerande bilden av Norge. Diplomatiskt beter man sig inte på det här viset, särskilt inte mot nära vänner. Rimligen borde inte de norska väljarna heller vara särskilt imponerade.»

Selvsagt skader Listhaugs agering og råskap i Rinkeby – og her hjemme – bildet av Norge. Når det gjelder evnen til å så splid og mistro mellom grupper, er Listhaug i særklasse i den norske regjeringa. Det er ikke å undres over at flere utenlandske aviser sammenligner henne med Trump.

Listhaug er gjennomført i sin strategi, som går ut på å gjøre noe spektakulært og omstridt for å rigge pressens oppmerksomhet og fansens begeistring. Det som får Listhaug-fansen i Frp til å heie, er ikke nødvendigvis det samme som begeistrer i Høyrekretser, vil jeg tro. Bokstavelig talt. Jeg vil gjerne tro at Sylvi Listhaug ikke begeistrer nevneverdig i Høyre-kretser. At det finnes en dannelsesarv igjen i partiet etter folk som Francis Sejersted. Høyrelederens opptreden i statsminister-duell med Ap-lederen denne uka, kunne tyde på det. Det virket som om Støre tråkket tungt på Solbergs ømme tå.

«Plages ikke Erna Solberg av kulda rundt Listhaug? I så fall har vi et råere Høyre som har nærmet seg Frp.»

Oppsummert

I samme ærend som Trump

1Sylvi Listhaug var ute i samme ærend som Trump da hun dro til Rinkeby i et forsøk på å gjøre skremselspropaganda av svensk innvandringspolitikk.

Angrep

2Da Støre holdt Solberg ansvarlig for at Frp-statsråder gjør tonen i samfunnsdebatten kaldere, svarte statsministeren med et usaklig angrep.

Hvorfor?

3Kjernespørsmålet er: Hvorfor i all verden stoppet ikke statsministeren Listhaugs pinlige Rinkeby-tur?

Annonse

Jeg har en gang fått ei matte av armeringsjern over fingrene. Noen grep min herjede, ømme hånd og ristet den kraftig. Da tøt det uredigerte ord ut. Det tøt tilsynelatende uredigerte ord ut av Erna Solberg også, da Jonas Gahr Støre konfronterte henne med at hun er ansvarlig for en kaldere tone i den norske samfunnsdebatten. Han viste blant annet til snakket om «godhetstyranni» og «sy puter under armene på» flyktninger som søker asyl i Norge.

Statsministeren svarte – bemerkelsesverdig lite statsministeraktig – med et angrep: «Det Jonas har gjort nå, er å stemple den norske befolkningen som at de fører til et kaldere og mer hatsk samfunn», bjeffet Erna Solberg. En urimelig påstand. Det var fullt mulig, ihvertfall for de som har gått ut av fjerde klasse, å forstå hva Støre sa. Han holdt statsministeren ansvarlig for den tonen som føres av enkelte av regjeringas medlemmer. «En lagleder er ansvarlig for laget», sa Støre.

Støre viste til at Erna Solberg er den første Høyre-lederen som har tatt et ytre høyre-parti inn i regjeringsvarmen, et parti som «sår splid og setter grupper opp mot hverandre», slik Støre uttrykker det. Han mener det har «forandret Norge og forandret Høyre». Er Høyre forandret?

Noen av oss vil som sagt gjerne tro at Listhaug ikke begeistrer nevneverdig i Høyre-kretser, at det finnes en dannelsesarv i partiet. At Erna Solberg plages ved Listhaugs vulgaritet og harry-turen til Rinkeby. Men vi har dessverre ikke mange holdepunkter for å tro det. For hvorfor i all verden stoppet ikke statsministeren Listhaugs pinlige Rinkeby-tur?

Kjernespørsmålet er: Hvorfor tar ikke statsministeren regi over Listhaug dersom hun og Høyre plages? Det kan være at hun ikke makter det. I så fall har hun betydelige lederproblemer. Det kan være at Erna Solberg og Høyre ikke plages av kulda rundt Listhaug. I så fall har vi et råere Høyre som har nærmet seg Frp. Vi slutter oss til Aftonbladet: Norske velgere bør ikke være imponerte.

Neste artikkel

Regjeringsplattformen sikrer mer sentralisering