Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forskning til pynt

En rapport om hvor mye ulv vi må skyte? Den legger vi i skuffen. Forresten, hvor mye ulv skal vi skyte?

Uvitende: Rovviltnemndene fikk ikke lese ny forskning om jakt og ulv. Foto: Viltkamera

Norske og svenske ulver er egentlig ikke norske og svenske. De er skandinaviske, alle sammen. De ser ikke og trenger ikke grensen.

For lobbyister og byråkrater i ulveland er grensen livsviktig. Mens ulvens venner i mange år har pekt på det lave antallet norske ulver, har ulvens fiender pekt på at den skandinaviske bestanden ifølge forskerne har vært levedyktig.

I år er det annerledes. Antallet norske ulver er rekordhøyt, mens den skandinaviske bestanden har gått ned. Dermed må rovdyrlobbyistene bytte kort. Naturvernforbundet snakker nå helst om skandinavisk nedgang, mens Bondelaget advarer mot en rekordstor norsk stamme.

I vår har Miljødirektoratet funnet på å spørre forskerne om hvor mange ulv som må tas ut for å få nullvekst, 5 prosent vekst og 10 prosent vekst i ulvestammen. Dette er i seg selv en interessant bestilling for et statlig direktorat å gjøre, når vi vet at Stortinget har vedtatt at stammen skal reduseres med 43 prosent. Minst.

Rapporten ble ferdig en uke før rovviltnemdene skulle sette neste vinters ulvejaktkvoter. For rovviltpolitikerne i ulvesonen hadde det nok vært interessant å lese Skandulvs rapport. Det var nok også meningen, siden rovviltnemndenes møtedato står eksplisitt i rapporten.

Annonse

Men rovviltnemndene fikk altså ikke se rapporten. De fikk ikke vite at minst 32 ulv må skytes til vinteren for å få det norske ulvetallet ned.

Det er helt kurant, mener mannen som hadde ansvaret for å sende rapporten til nemndene, men som satte seg på den isteden.

Isteden sendte sekretariatsleder Øyvind Gotehus en innstilling til rovviltnemndene om å skyte 12 ulv. En anbefaling som Gotehus visste at ville øke ulvestammen i Norge, i strid med Stortingets bestandsmål. En kunnskap han ikke delte med rovviltnemndene.

Nemndene skal nådigst få lese rapporten før klagebehandlingen. Men det vil ikke endre forutsetningene eller kvotevedtaket, sier Gotehus. Det skulle tatt seg ut om forskning om utvikling av ulvestammen skulle påvirke vedtak om utvikling av ulvestammen.

Det er ikke slik vi forvalter rovdyr i verdens byråkrat-rikeste land.

Neste artikkel

Duket for brutal brexit-innspurt