Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et stykke norsk demokrati

En kveld i Snåsa: Politikere fra sju partier, fullsatt sal, norsk demokrati i praksis. Foto: Erlend Malmo/Trønder-Avisa

Snåsa Hotell, en kveld i valgkampen. Langt fra tv-kameraenes skarpe lys. Ingen sminkede partiledere. Likevel et smykke i det norske demokratiet.

Det er under to uker til stortingsvalget. Valgkampen går på høygir. Kjendiser fra politikk, interesseorganisasjoner og media går i skytteltrafikk fra tv-studio til tv-studio, fra radiostasjoner til avishus. Nøye uttenkte slagord slenges ut i forrykende tempo, det ene utspillet flimrer forbi, snart forbigått av det neste. Noen reiser til og med til Sverige for å sanke stemmer i Norge.

Mens andre drar til Snåsa. Også her drives det valgkamp. Onsdag kveld møttes nordtrønderske politikere fra sju partier til debatt om distriktspolitikk, bolyst og befolkningsvekst. I tre – 3 – samfulle timer skulle de diskutere disse temaene.

Selv var jeg så heldig å være til stede fordi jeg var spurt om å være debattleder denne kvelden. Jeg må innrømme at jeg kvapp til da jeg så hvor lang tid som var satt av, fra 19.00 til 22.00. Rett nok er Snåsa omtrent så midt i landet som du kan komme, men noe større sentrum kan ikke stedet påstås å være. Jeg så for meg at det kunne være vanskelig nok å fylle opp storsalen på hotellet, allerede før du tok med i beregningen at debatten skulle holde på til nærmere leggetid.

Men arrangøren – de politiske partiene i Snåsa – hadde åpenbart gjort jobben sin. Da jeg observerte hotellansatte på tur inn med traller med ekstra stoler, skjønte jeg at publikum kjente sin besøkelsestid. Nå ble utfordringen å holde på dem til kl. 22.00, til og med etter den tilmålte kaffepausen midt i programmet.

• Les også: Kjekstad: Lovsang til en ukjent politiker

Den jobben måtte politikerne ta. Stortingsrepresentantene Arild Grande fra Arbeiderpartiet og André Skjelstad fra Venstre, som begge kjemper for fornyet tillit. Listetoppene til KrF og SV, henholdsvis Åste Marie Lande Lindau og Torgeir Strøm, som begge håper på et comeback for sine partier på nordtrøndelagsbenken. Senterpartiets andrekandidat Bjørn Arild Gram, som også har mulighet til å kapre et mandat. Høyre med Anders Kiær, rett nok litt lavere rangert på lista med sin 3. plass på lista, men likevel en sentral politiker med sin posisjon i partiets sentralstyre.

Frps førstekandidat, Espen Teigen, meldte avbud. Han – mest kjent som Sylvi Listhaugs rådgiver og arkitekt bak hennes Facebook-suksess – måtte prioritere andre oppgaver i valgkampen. Han hadde nok kommet seg ut av Rinkeby på det tidspunktet, men jeg antar at etterdønningene etter Listhaugs sverigestunt utgjorde en stor del av de presserende oppgavene han måtte ta seg av. I stedet stilte Frp med sin gruppeleder i Fylkestinget, Tore Kristiansen.

Her er det mulig å snakke om begreper som regionale utviklingsmidler uten at en programleder får åndenød.

Oppsummert

Valgkamp

1 Det drives valgkamp over hele Norge, ikke bare i tv-studioene og på Dagsnytt 18.

Mot kveld

2 I Snåsa klarte politikerne å holde publikum i ånde i tre samfulle timer, til nærmere leggetid.

Mer rom

3 Her var det rom for å snakke grundig om ting som faktisk betyr noe for velgerne i Snåsa og bygdene i omegn.

Annonse

Som debattleder kan jeg vanskelig kåre vinnere og tapere i debatten, det ville ikke være riktig. I stedet vil jeg berømme alle. Dette er ikke politikere som står i politikkens frontlinje, eller som tråkker ned dørstokken hos Dagsnytt 18. Både Grande og Skjelstad har lang fartstid på Stortinget, og har så klart stått i en debatt eller to, men når sant skal sies er vel ingen av dem nasjonale politkerkjendiser.

Likevel sørget panelet for å skape en så interessant debatt, og en så høy temperatur, at publikum trakk tilbake til plassene sine også etter at de hadde blitt påspandert kaffe og lefser.

Det var en skikkelig debatt om skikkelige ting. I Snåsa er det større rom å snakke om saker som faktisk betyr noe for dem som lever i Snåsa og omegn. Her er det mulig å snakke om begreper som regionale utviklingsmidler uten at en programleder får åndenød. Her får debatten om kommune- eller politireform en annen valør enn i de nasjonale debattene. Mindre ideologi, mer om konkrete konsekvenser.

Når debattantene i tillegg gikk til friske angrep på hverandre, klarte de å holde publikum i ånde. Journalistene fra Snåsningen og Trønder-Avisa noterte flittig.

Når sant skal sies, er det mye som forener politikerne på tvers av partilinjene i Nord-Trøndelag. Det er stor grad av enighet om hvilke utfordringer fylket står ovenfor. Forskjellen er at noen av politikerne står midt i partiprogrammet, mens andre utgjør en distriktsopposisjon i sine partier. I pausen kunne Høyres Anders Kiær fortelle meg at han blir omtalt som "Mister Rovdyr" av Erna Solberg, for å ta et eksempel.

Norsk valgkamp er ikke bare show og krangel. Norsk valgkamp kan også være som i Snåsa. Vanlige politikere som ser vanlige velgere i øynene, og som forteller hva de har til hensikt å gjøre.

Neste artikkel

Quislings frigjorte barn