Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EØS-elefanten i Ap-rommet

LO-lederen advarer statsråder mot raljering i EØS-debatten. Hans Christian Gabrielsen mener «det berømmelige handlingsrommet» i EØS ikke brukes, og øver mildt press på Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Partikollegaer: Etter at to høyrestatsråder har nådd bunn-nivå i EØS-debatten, advarer LO-leder Hans Christian Gabrielsen. Spørsmålet er om Gabrielsen får partileder Jonas Gahr Støre til å bruke «handlingsrommet» i EØS. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix.
Partikollegaer: Etter at to høyrestatsråder har nådd bunn-nivå i EØS-debatten, advarer LO-leder Hans Christian Gabrielsen. Spørsmålet er om Gabrielsen får partileder Jonas Gahr Støre til å bruke «handlingsrommet» i EØS. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix.

Mandag sto LO-leder Hans Christian Gabrielsen opp mot den blåblå regjeringa, og advarte mot raljering i EØS-debatten. Gabrielsen vet hva han snakker om. EØS-motstanden sprer seg i LO-rekkene i takt med at EØS-konsekvensene rammer flere områder av norsk arbeidsliv. Spørsmålet er om Ap-ledelsen skjønner alvoret.

Det var næringsminister Monica Mæland (H) som fikk LO-lederen til å reagere. Sammen med EU- og EØS-minister Marit Berger Røsland (H), har Mæland sørget for et nytt lavmål i EØS-debatten.

EØS-ministeren vakte nok aller mest oppsikt, ikke minst i LO: Bare et par uker etter at 10.000 bygningsarbeidere streiket mot bemanningsbyråer, sosial dumping og løsarbeid, holdt Marit Berger Røsland en redegjørelse for Stortinget. Der hevdet hun at «Norske arbeidstakeres rettigheter har på mange områder blitt styrket som følge av EØS-regler.» Påstanden er ikke etterrettelig. Tvert imot: Det er nettopp EØS-avtalens «frie flyt» av arbeidskraft og kapital som åpner for- og er pådriver for sosial dumping og løsarbeid.

Løsarbeidet sprer seg i Norge også, først og fremst i byggebransjen. Utleiefirmaer er den største arbeidsgiveren på mange byggeplasser. Daglig brytes bestemmelser om for eksempel arbeidstid og overtid. Det blir ikke rom for lærlinger. Utleiefirmaene profitterer, bygningsarbeiderne taper. Den negative spiralen i byggebransjen er godt kjent for de fleste som er opptatt av et anstendig arbeidsliv, det vil si at ansatte skal ha rettigheter og forutsigbarhet for en lønn å leve av.

Vi må selvsagt forvente skjønnmaling av EØS av en Høyre-statsråd. Men påstanden om at arbeidstakeres rettigheter er «styrket på mange områder» som følge av EØS, gir et grovt feilaktig inntrykk av konsekvensene av EØS. Mildt sagt. Få vet det bedre enn norske bygningsarbeidere og LO.

Næringsminister Monica Mæland tro til under Næringsdepartementet og NHOs EØS-konferanse mandag. Mæland raljerte over EØS-motstandere på Stortinget og anklaget dem for å fare med «sprøyt». «Jeg er fascinert over at enkelte stortingspolitikere ser ut til å tro at en kan skru klokka tilbake til 1974 og den gamle frihandelsavtalen uten at det vil få konsekvenser for næringslivet. Det er rett og slett bare sprøyt», sa Monica Mæland blant annet, i tillegg til å kokettere med at hun måtte drive «voksenopplæring» på Stortinget.

«Om Ap og regjeringa forholder seg helt likt til konsekvensene av EØS, hvem skal LO ha tillit til da?»

Oppsummert

«Bare sprøyt»

1 LO-leder Hans Christian Gabrielsen advarer næringsminister Monica Mæland etter at hun raljerte over EØS-motstandere i Stortinget, og beskyldte Sp, SV og Rødt for å snakke «bare sprøyt» om alternativ til EØS.

LO-beskjed til Ap

2 Gabrielsen mener «vi ikke har vært gode nok til å bruke det berømmelige handlingsrommet» i EØS, og legger mildt press på Ap-ledelsen.

Fagorganisertes tillit

3 Om ikke Ap-ledelsen forholder seg til EØS-elefanten i rommet, og bruker «handlingsrommet» sitt, kan partiet raskt miste enda mer tillit i LO.

Annonse

Mæland kan spare seg å tilsløre EØS-avtalens premisser med banal raljering. Artikkel 120 i EØS anerkjenner at frihandelsavtalen ligger under EØS. Det sier seg selv at det må forhandles om nye tilpasninger. Det er åpenbart en logisk brist i at det skal være «sprøyt» å reforhandle med EU, samtidig som brexit-forhandlingene pågår. Og, når det gjelder forholdet mellom EØS og en handelsavtale, er det grunn til å vise til Brundtland-regjeringas EØS-proposisjon fra 1992: «EØS-avtalen skiller seg i liten grad fra den eksisterende frihandelsavtalen med EF når det gjelder markedsadgangen.» (St.prp. nr. 100, 1991-92.)

Næringsministerens oppførsel mandag, fikk altså LO-lederen til å reagere. Hans Christian Gabrielsen advarte mot latterliggjøring av forsøk på debatt – som kan føre til en politisk kampanje mot EØS. Gabrielsen viste til den sterke motstanden mot EØS i deler av fagbevegelsen på grunn av sosial dumping og arbeidslivskriminalitet som kommer i kjølvannet av avtalen. «Det som er utfordrende, er at vi ikke har vært gode nok til å bruke det berømmelige handlingsrommet», sa Gabrielsen.

Denne beskjeden går ikke minst til Gabrielsens eget parti, Ap. Jonas Gahr Støre og Ap bør reagere på LOs milde press nå, før det blir sterkere. Dersom Ap vil beholde tillit i fagbevegelsen, er det på høy tide å bruke det «handlingsrommet i EØS» som partiledelsen hevder finnes – til å forsøke å stoppe raseringen av norsk arbeidsliv i kjølvannet av EØS.

Ap-veteran og stortingsrepresentant Martin Kolberg mener Ap har én oppgave: «Det er å beskytte og representere fagbevegelsen», ifølge Klassekampen lørdag. Om Ap-ledelsen og den blåblå regjeringa forholder seg helt likt til EØS uavhengig av hvordan avtalen rammer arbeidsfolk, hva er forskjellen på Ap og Høyre da? Hva skal LO-medlemmer med Ap da?

Tida er overmoden: Ap-ledelsen må forholde seg til EØS-elefanten i rommet. Ellers må Martin Kolberg omformulere Aps ærend kraftig.

Neste artikkel

3,9 prosent! Virkelig?