Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Den store stjernefabrikken

For fire år siden gikk ryktene om at Høyre og Frp planla å legge ned Landbruksdepartementet. I stedet ble departementet brukt som klekkeri for en ny generasjon Frp-frontfigurer. Hva blir det neste?

Après nous: Sylvi Listhaug (Frp) overrekker nøkkelen til landbruks- og matdepartementet til sin etterfølger Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Après nous: Sylvi Listhaug (Frp) overrekker nøkkelen til landbruks- og matdepartementet til sin etterfølger Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Etter valget i 2013 ble nedlegging tatt av dagsorden. Mange kilder i landbruket antok at Erna Solberg kom til å følge det de anså som en "ansvarlig" linje i utpekingen av en ny landbruksminister. Ansvarlig innebar her å utpeke en politiker som landbruket kjente fra før, og som kjente landbruket fra før. Et velkjent navn, som Høyres daværende landbrukspolitiske talsmann Svein Flåtten eller skogveteranen Gunnar Gundersen.

Da det var klart at Frp kom til å få vervet, avslørte avisa Gudbrandsdølen Dagningen at Frps tidligere landbrukspolitiske talsperson Hans Frode Asmyhr ble landbruksminister.

Om det hadde vært sant, ville GD hatt litt av et skup. Asmyhr ville i tillegg vært så nært landbrukets definisjon av ansvarlig som en Frp-er kunne komme. Men Solberg tenkte annerledes. Hun ga vervet til Sylvi Listhaug. Listhaug hadde mindre landbrukspolitisk erfaring å skilte med enn Asmyhr. Hun hadde ifølge anekdotene "vokst opp med å drikke melk rett fra tanken". Hun hadde æreskjelt norsk landbrukspolitikk som kommunisme fra Frp-landsmøtetalerstolen. Og hun hadde som First House-konsulent hatt et par PR-kunder, deriblant Rema 1000, som blant annet drev handel med norske landbruksvarer.

Det var alt. Ellers hadde hun internt i Frp et rykte på seg for å være så amerikanskinspirert hallelujakristen at hun fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på de mer tradisjonelle sosialliberalistene i partiet.

Men det ble tidlig klart at Listhaug var et betydelig sterkere kort for Solberg enn Asmyhr sannsynligvis ville vært. I det minste dersom medieomtale var et mål for suksess. Listhaugs strategi var enkel: Bryt med de etablerte reglene for politisk folkeskikk, front primærstandpunkter uten å bry deg om politisk oppfølging (dine egne kjernevelgere leser bare de første overskriftene uansett), og be aldri, aldri om unnskyldning.

Nationen opplevde "Listhaug"-effekten før de fleste andre mediehusene i Norge da Listhaug ble landbruksminister. Leserne kom flommende til for å se hva denne dama driver med. Betyr det at også velgere vil flomme til for å stemme på henne? Årets valg blir en generalprøve på det.

Listhaug skremte og provoserte mange norske bønder. Etter henne kom Jon Georg Dale som olje på opprørt hav. Selv om Dale kom fra det notorisk teknokratiske Finansdepartementet, kom han inn som et folkelig og jovialt pust.

Blir Solberg-regjeringen gjenvalgt, bør ingen bli overrasket om Dale får ansvaret for et større departement.

Oppsummert

Plan B

1 I stedet for å legge ned landbruksdepartementet, valgte Erna Solberg å overlate det til Frp.

Volumproduksjon

2 LMD er blitt et sted Solberg-regjeringen sender grønnskollinger for å lære seg faget – med betydelig suksess.

Ekstra-joker

3 Uavhengig av valgvinner, vil måten Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale styrket sin rikspolitiske profil på, få konsekvenser når den nye regjeringskabalen legges.

Annonse

Flere var riktig nok raskt ute med å påpeke hvor mye farligere Listhaug-politikk egentlig er det øyeblikket den fremmes på mer forsonlig Dale-vis – og dermed har større sjanse til å bli vedtatt. Og Dale har gjort mye som sentrale aktører i landbruket gjerne hadde sett ugjort. Men selv de som ropte varsku om Dale, var lettet over å ha en statsråd som fikk gjentatt applaus, ikke lamslått taushet og sinne, under sitt første innlegg for en bondeforsamling.

Dale har heller ikke fått innført veldig mye ren Frp-politikk i landbruket. Men om hans tid nå er omme, forlater han departementet med dokumentasjon på at han kan yrket. Blir Solberg-regjeringen gjenvalgt, bør ingen bli overrasket om Dale får ansvaret for et større departement.

Dermed har Landbruksdepartementet skapt tre politiske stjerner på rad: Dale, Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum. Hvis Vedum er tesen og Listhaug antitesen, er Dale syntesen: Med Listhaugs partiprogram og Vedums personlige sjarm og evne til å oppnå landbrukets tillit.

Hva skjer nå? Svaret avhenger selvsagt av valgresultatet, men én ting er klart: Solbergs landbruksstatsråder har hatt produksjonsvekst og omprioritering fra små til store bruk som sentralt kriterium for suksess. Vedums suksess i statsrådsstolen var betinget av gjennomslag i form av økte oppgjør og ostetoll. Lars Peder Brekks arbeid med jordbruksmeldingen var viktig i forkant, men Vedum høstet fruktene.

Solberg-regjeringen lover stort sett mer av dagens medisin: Forsiktig dreining mot stordrift. En Støre-regjering, derimot, har nærmest signalisert et større landbruksløft enn Norge har sett på mer enn en menneskealder. Men det er klart: Stjerner oppstår under stort press.

Neste artikkel

Vil fjerne moms på frukt og grønt