Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bygder som bugner av hasj

Ville Norge blitt et bedre sted om Vinmonopolet fikk følge av Hasjmonopolet?

Grønne fingre: Sjefsdyrker Dave Wilson med marihuana-planter i dyrkingsanlegget til Ataraxia, som dyrker til medisinsk bruk i den amerikanske delstaten Illinois. Foto: Seth Perlman / AP / NTB Scanpix
Grønne fingre: Sjefsdyrker Dave Wilson med marihuana-planter i dyrkingsanlegget til Ataraxia, som dyrker til medisinsk bruk i den amerikanske delstaten Illinois. Foto: Seth Perlman / AP / NTB Scanpix

Ja, er tydeligvis svaret ifølge en liten håndfull politikere som har sendt opp en såkalt prøveballong i sommervarmen. Den mest sentrale er muligens Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap). I et intervju med Klassekampen tar hun til orde for en prøveordning med statsorganisert salg av marihuana.

Et sentralt mål, ifølge Gunaratnam, ville vært å frata de problematiske gjengmiljøene i Oslo et solid inntektsgrunnlag. Hasj-salg er ifølge politiet en viktig inntektskilde for flere kriminelle Oslo-innbyggere.

I Norge har spørsmålet om legalisering av marihuana fortsatt ikke passert "sommerdebatt"-nivået. Det er en vilt hypotetisk problemstilling som stort sett bare dukker opp i sommermånedene, når politikere vil prøve ut omstridte budskap og temaet midlertidig anses å ha livet rett av medieaktører på jakt etter en enkel serie frem-og-tilbake-saker å skrive. I resten av året er temaet hovedsakelig avgrenset til å bli solid nedstemt på noen partilandsmøter.

Så bare rolig: Koblingen til gjengproblematikken gir sannsynligvis temaet litt ekstra tyngde, men innen høsten nærmer seg, vil den norske marihuanadebatten sannsynligvis for lengst være lagt tilbake på is.

For denne gang.

Men debatten vil ikke dø. Den vil komme igjen. Med forsterket kraft. For fortsatt peker trenden i land Norge ofte ser til i slike saker, i retning av økt tilrettelegging for bruk. For fire år siden åpnet to amerikanske delstater for såkalt rekreasjonsbruk av marihuana. I år har tallet økt til ni – og flere står i kø. I tillegg har en lang rekke andre delstater åpnet for medisinsk bruk. I Canada (og tidligere i lille Uruguay) er hele landet åpent for bruk.

Og presset fortsetter. Fra sterke pengeinteresser, fra ulike forbrukerinteresser, fra medisinsk hold og fra eksperter som mener legalisering og regulering vil gi bedre kontroll med rusmiddelets uheldige sider.

Legalisert marihuana har vært en gullgruve for enkelte bønder. Det er vanskelig å komme utenom

Annonse

Motstanden finnes fortsatt. Den er reell og den er sterk. Ikke minst her i Norge. Men presset for frislipp har heller aldri vært sterkere enn det er i dag. Også her i Norge.

Ikke minst drevet fram av USA. Hvor noen av de ivrigste pådriverne, etter hvert, har vist seg å være bønder.

Legalisert marihuana har vært en gullgruve for enkelte bønder. Det er vanskelig å komme utenom, uansett hva du mener om saken for øvrig. I de mest etablerte markedene, som Colorado, Washington og California, opplever pionerer innen lovlig dyrking og salg av marihuana allerede at pengesterke gigantinvestorer snuser på bransjen, for å kjøpe opp eller skvise ut aktørene som er der fra før.

Det er penger i legalisert marihuana. Mange amerikanere hevder i tillegg at rusmiddelet er et bedre alternativ til smertestillende opioider, opiumsbaserte legemidler som er svært avhengighetsskapende. Folk selger reseptbelagte legemidler svart og omgår doseringssystemer ved å sniffe innholdet i kapsler eller la piller smelte på tungen. Smertestilleren oksykontin har fått klengenavnet "hillbilly-heroin".

Oppsummert

Økt volum

1 Den norske debatten om legalisering av marihuana er fortsatt for det meste hypotetisk, men det virker som den blir sterkere.

Stars and stripes

2 Årsaken er å finne i internasjonale trender, ikke minst i USA, hvor flere delstater har åpnet for offentlig regulert hasjsalg.

Drahjelp

3 Så lenge legaliseringen fortsetter å bre seg på den andre siden av Atlanterhavet, vil debatten fortsette å komme i Norge.

Konsekvensen av at marihuana seiler opp både som noe av det mest innbringende du kan plante og et alternativ til opioider, er at noen av de ivrigste tilhengerne av legalisering befinner seg i delstater som Kentucky og West Virginia. Altså i hjertet av Bygde-, Hillbilly- og Redneck-Amerika. I Trumps Amerika.

Samtidig skjer marihuanaens fremmarsj i USA på en juridisk knivsegg: En rekke delstater har legalisert rusmiddelet, men det er fortsatt teknisk sett forbudt på riksnivå. Som om hasj var lovlig i Trøndelag, men forbudt i Norge. Årsaken til at det er mulig, er at de føderale amerikanske myndighetene velger å ikke håndheve forbudet i delstater som har legalisert.

Presidenten kan omgjøre vedtaket. Justisminister Jeff Sessions har allerede forsøkt, uten synlig hell, mens Trump selv flørter med å gi marihuana helt grønt lys. Det sier noe om Trumps anstrengte forhold til Sessions, men også en hel del om hvor sterke og mangslungne interesser som står bak.

Når det regner i Amerika, drypper det på Norge. Marihuanadebatten er importert.

Neste artikkel

Noah krev konsekvensar etter geitegard-avsløring